MacBook cu un singur port USB: viitorul laptopului?

Cine e interesat cat de cat de gadgeturi si tehnologie sunt sigur ca e la curent cu lansarea noului laptop MacBook de catre Apple. Haterul Apple din mine a ras acum o luna de zile cand au aparut primele zvonuri, cum ca laptopul ar avea un singur port USB-C (USB 3.1). Acum ca a fost lansat si cantareste 920 de grame, are doar 13.1 mm grosime si bateria tine 9 ore, nu prea imi mai vine sa rad. Reactiile au fost foarte diferite bineinteles, vezi comentariile din articolul lui NWradu, cum se intampla de obicei cu produsele care schimba status quo-ul.

Apple MacBook - vedere laterala

Faptul ca Apple ii spune MacBook, nu MacBook Pro, nu MacBook Air, ma face sa cred ca este vazut de companie ca viitoarea vaca de muls din gama lor de laptop-uri, deci nu doar un produs de vitrina, cu care sa se laude prin recordurile obtinute. Din ceea ce observ, majoritatea criticilor se concentreaza in jurul portului USB, singurul disponibil pe MacBook, daca nu luam in calcul jack-ul audio de 3.5 mm. Aceast neajuns, pentru ca este un neajuns pana la urma, poate fi usor rezolvat din punctul meu de vedere prin utilizarea unui adaptor, care, daca va cantari sub 80 de grame, va face ca intreg ansamblul sa fie mai usor de 1 Kg.

Estetic nu ar fi perfect, dar este functional, pentru acele momente cand ai nevoie de mai multe periferice, iar cum acel moment te gaseste de obicei stand la birou nu cred ca este o tragedie atat de mare. Pentru generatia a doua, nu m-ar mira ca Apple sa mai includa un port USB-C. Pana la urma si prima generatie MacBook Air avea un singur port USB si lumea tot l-a cumparat.

Ce ma ingrijoreaza cel mai tare

Pe mine sincer ma ingrijoreaza mai mult procesorul Intel Core-M, cu frecventa nativa cuprinsa intre 1.1 si 1.3 GHz, in functie de configuratie. Da, frecventa poate creste prin Turbo Boost pana la 2.9 GHz pe modelul de top, dar asta in limita a 4.5W-5W, deci in cazul aplicatiilor care utilizeaza intensiv chip-ul video, integrat pe aceeasi pastila de siliciu cu procesorul, limita maxima de putere se va imparti intre cele 2 componente. S-ar putea insa ca Intel sa fi livrat niste procesoare putin mai speciale celor de la Apple, cum s-a intamplat si la prima generatie de MacBook Air. Testele vor scoate deci in evidenta daca temerea mea este sau nu justificata.

Apple MacBook Silver

Pe locul 2 in lista de ingrijorari ar fi tastatura, pentru ca jurnalistii care s-au jucat cu produsul la lansarea oficiala s-au plans de cursa foarte scurta a tastelor, in ciuda noului mecanism Apple de constructie al tastelor, in stil fluture. Deci si in acest caz trebuie vazut, testat, apoi decis daca e sau nu OK implementarea celor de la Apple. Cert e ca as fi acceptat 2-3 mm grosime in plus doar ca sa aiba tastatura o cursa mai mare, dar probabil multi nu sunt de acord cu mine.

Pentru cine este noul MacBook?

Cred ca de aici trebuie sa incepem, daca vrem sa aflam cat de mult ni se potriveste acest laptop. Pe mine personal ma intereseaza urmatoarele aspecte de la un laptop in momentul de fata: sa fie usor, sa aiba un ecran foarte bun, sa tina bateria foarte mult si sa fie suficient de performant pentru vazut filme (pana la Full HD, nu neaparat 4K), navigat pe net, editare simpla de poze si rulat suite office. MacBook-ul cam bifeaza la toate aceste capitole, deci este unul din laptop-urile pe care mi le-as cumpara in 2015 alaturi de MacBook Pro Retina de 13 inch si Dell XPS 13.

Apple MacBook Gold

Cert este ca Apple a dat un motiv celorlalti sa faca laptopuri si mai usoare si mai subtiri, cum s-a intamplat si in cazul MacBook Air-ului original, care a alimentat conceptul de ultrabook, fara de care inca ne-am fi bucurat acum sa caram in rucsac laptop-uri HP de 2.5 Kg.

O sa inchei prin a oferi o alternativa celor carora li se pare prea scump noul MacBook sau pur si simplu sunt fani Windows: Asus UX305. Este cu aproximativ 40% mai greu, are un procesor mai lent, la 800 MHz, unitate SSD mai inceata si este mai voluminos, dar va costa putin peste 4000 lei, fata de MacBook, care eu estimez ca va incepe pe la 5500-6000 lei pentru o varianta configurata similar (8GB RAM si SSD de 256 GB). Produsele Apple sunt mai scumpe, dar exista motive bine intemeiate pentru care se intampla acest lucru. Decizia de cumparare se rezuma la acceptarea acestor motive.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *