Parerea mea despre Windows 8

Vreau să încep prin a vă spune că sunt posesor de Windows 8 cu licenţă (pe bune, nu de-aia ‘specială’). Mi l-am instalat acum câteva săptămâni pe un sistem destul de performant (adică nu simt vreo diferenţă între Windows 7 şi 8 pe el, în principal datorită SSDului).

Am chiar şi un touchpad masiv de la Logitech care ştie gesturi cu 2, 3 şi 4 degete, deci sunt total pregătit pentru experieţa touch fără a avea touchscreen. Nu râdeţi, cred că am un setup foarte bun pentru a ilustra configuraţia normală a unui PC care rulează Windows 8 în clipa de faţă. Ştiu că laptop-urile cu touch vin din urmă, dar deocamdată sunt o tendinţă, nu normalitate. Iar cei care vor face upgrade la Windows 8 mai mult ca sigur nu au ecrane sensibile la atingere.

Microsoft Windows 8

Microsoft Windows 8

Până la urmă asta este şi problema mea cu Windows 8: interfaţa Modern UI este gândită pentru touch, deci tablete în principal. Desktop-ul clasic este gândit pentru tastatură şi mouse, deci nu vă veţi simţi bine cu Windows 8 nici pe tabletă nici pe desktop/laptop, decât dacă vă limitaţi la a folosi Modern UI pe primele şi desktop-ul pe cele din urmă.

Şi dacă mă acuzaţi că nu am avut suficientă răbdare cu noul sistem de operare, pentru că ai nevoie de timp să te acomodezi cu schimbările, vă spun că la Windows 7 nu am avut nicio problemă să mă adaptez la schimbările aduse faţă de Vista la capitolul interfaţă, în principal pentru că schimbările mi s-au părut logice şi intuitive.

O altă problemă pe care o am cu Windows 8 sunt aplicaţiile pentru Modern UI, care ocupă toată fereastra. Da, poţi pune două aplicaţii una lângă alta, una fiind limitată la aproximativ un sfert din ecran, dar această mişcare e clar un pas în urmă faţă de cum poţi gestiona ferestrele în mediul desktop (vorbim de Windows 8, nu de Window 8 până la urmă, nu?).

Până şi Android-ul se mută către multitasking în genul Windows (cel puţin pe dispozitivele Samsung), deci e clar că asta e direcţia de urmat pe dispozitivele cu ecrane mai mari de 6-7 inch, mai ales în clipa în care începem să fim invadaţi, în mod plăcut, de ecranele tip Retina.

Sunt însă şi lucruri de bine despre Windows 8, cu siguranţă: ocupă mai puţine resurse faţă de Windows 7, are mai mulţi driveri încorporaţi şi vine cu o fereastră de copiere îmbunătăţită.

Poate m-ar fi convins Windows 8 mai repede dacă nu ar fi trebuit să folosesc Modern UI şi dacă aş fi putut căuta în meniul start direct în aplicaţii, fişiere, setări şamd, nu doar pe categorii de conţinut. Pe bune, nu înţeleg de ce nu poţi căuta în TOT (cum se poate pe Windows 7) şi eşti forţat să cauţi pe categorii. Cred că ăsta este lucrul care m-a enervat cel mai mult şi m-a făcut să revin la Windows 7.

Câte ceva despre Windows RT

Înainte de a încheia vreau să atrag atenţia asupra unor probleme pe care le-am văzut la Windows RT, versiunea de Windows 8 pentru procesoare ARM (cele din telefoane şi tablete):

  • sistemul de operare Windows este prea complex pentru procesoarele cu arhitectura ARM, deci cum lansezi programe mei serioase cum începi să vezi încetiniri serioase ale sistemului de operare. Nu cred că vom vedea prea curând un Photoshop, Autocad sau alte programe serioase cu aceeaşi funcţionalitate ca versiunea pt Win8 pe RT
  • să îi explice Steve Ballmer tatălui meu că Windows RT nu este de fapt Windows 8 şi nu poate rula aceleaşi aplicaţii ca pe desktop (de fapt nu poate instala deloc aplicaţii care nu sunt făcute pentru Modern UI, deci disponibile în Windows Store)

Am găsit şi un articol cu diferenţele principale între Windows 8 şi RT, pentru mai multe detalii.

Citeşte şi:

Dacă vi se par părerile mele deplasate vă invit să aruncaţi o privire asupra acestui articol, scris de Jacob Nielsen, unul din cei mai respectati experţi în usability. Ajunsesem la câteva din ideile exprimate acolo înainte de a citi articolul, dar Nielsen ştie mai bine ca mine să pună pe hârtie ce gândeşte.

Ca de obicei aştept critile voastre la ideile exprimate de mine. Mi-ar fi plăcut să îmi placă Windows 8, dar cred că voi aştepta Windows 9.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *