Greu cu matematica: noul impozit de 3% din venit la firmele care fac sub 65.000 EUR pe an

Nu vreau să fac politică pentru că nu mă pricem şi cred că toţii politicienii din România sunt de c***t. Cu asta am încheiat subiectul “politică”. Nu pot însă să nu observ o grămadă de lume care se aprinde la ştirea asta privind scăderea plafonului de microîntreprindere la 65.000 EUR pe an şi încadrarea obligatorie  a firmelor sub acest plafon în categoria cu impozit pe venit de 3%, faţă de 16% pe profit (am vrut să zic încadrare automată, dar tot depui o cerere/sesizare ca să ştie fiscul).

Nu contest faptul că le va fi mai rău celor care îţi faceau anul trecut calculele şi preferau să plătească impozit pe venit, dar am văzut o grămadă de calcule făcute pe fugă (ca să nu le zic altfel) pe site-uri precum Capital, de la care te aştepţi la o regulă de trei simplă aplicată mai temeinic.

Pe scurt, siteul pe care l-am menţionat, preluat de alţii fără niciun fel de verificare a calculelor, pretinde că în condiţiile de faţă ai nevoie de o profitabilitate de cel puţin 40% ca să poţi ţine o microîntreprindere şi să ai ceva profit. Să vedem însă cum stau lucrurile în realitate, după ce bem un pahar de apă rece şi scoate un pix şi o foaie de hârtie.

Cum variază profitul net în funcţie de metoda de impozitare

M-am gândit deci să vin cu propriile calcule. Am făcut chiar un tabel luând in calcul diferite cote de profit. Baza calculului este un venit (încasări) de 100 lei. Voila:

VenitCheltuieliRată profitabilitateImpozit profit 16%Profit NetImpozit venit 3%Profit Net
1000100%1684397
10018.7581.25%378.25378.25
1005050%842347
10081.2518.75%315.75315.75
100973%0.482.5230
1001000%003-3

E simplu de observat că sunt două rate de profitabilitate unde cuantumul impozitului plătit este egal după ambele metode de calcul: 81.25% şi 18.75%. De la o rată de profitabilitate de 18.75% în jos însă rămâi cu mai puţini bani după metoda cu 3% impozit pe venit. În rest ieşi în câştig destul de bine în cazul impozitului pe venit.

Nu e dracu aşa de negru, dar e mai negru puţin ca anul trecut. Deci hai să ne facem calculele înainte de a ne alarma. Problema cea mai mare este că a fost micşorat plafonul, nu faptul că eşti obligat să plăteşti impozit pe venit…nu?

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

12 răspunsuri

 1. Îți dai seama că problema apare pentru firmele care sunt foarte aproape de zero. Ca profit.

  De exemplu, eu a trebuit să-mi plătesc niște datorii în ultimii doi ani (da, e vorba de o sumă ceva mai mare; nu, nu e vorba de cămătari) și nu am putut face cheltuieli foarte mari => un impozit de 3% ar fi fost mult mai convenabil pentru mine.

  Pe de altă parte, un amic își face toate cheltuielile cu grijă, astfel încât are profit zero la sfârșitul anului. Nu face evaziune sau alte prostii ci doar investește unde se poate.

  Mie îmi este destul de frică să nu care cumva să se păstreze și impozitul pe profit și cel pe venit. Atunci să vezi…

 2. Andreea says:

  Prin impozitul de 3% vor sa stimuleze economia. Vor reusi insa sa distruga ce inca mai merge cat de cat. Intr-adevar poate firmele nou infiintate vor fii multumite, insa cu siguranta vor gasii o varianta mai “buna”.

 3. Dico Emil says:

  Motivul principal nu este doar faptul ca unii si-au facut anumite calcule si guvernul le schimba peste noapte business plan-ul. Lucru care automat da un ciocan in capul deja in coma al economiei.

  Faptul ca o firma ajunge cu profitul pe zero, duce automat la cheltuirea banilor respectivi in economie. Deci nu era o problema, problema era faptul ca se folosesc facturi fictive pentru a ajunge pe zero. Ceea ce este o problema a guvernului pentru ca duce lipsa de cross-checking. Acum ca media a intoxicat lumea cu “firmele cu profitul pe zero si cifra de afaceri de miliarde de euro” este o prostie si 3% nu fixeaza aceasta problema. Nu isi face nimeni cont in offshore ca sa spele profitul pentru o cifra de afaceri de 65000 euro sa fim seriosi.

  De ce nu este bun insa 3%:
  – faptul ca economia este pulbere. Sunt firme care abia ajung la 0.1% profit doar ca sa nu dea angajatii afara si _supravietuiesc_ asteptand o minune sau mai baga mana intr-un credit sperand la mai bine in timp. Insa au cifra mare de afaceri, pentru ca a avea o cifra mare nu inseamna ca ai si profit mare. Poti de exemplu sa vinzi produse foarte scumpe dar la care concurenta este acerba si nu poti sa pui un adaos foarte mare. Deci automat va genera someri si firme inchise.
  – nu poti sa pui un 3% pentru ca uneori s-ar putea sa nu produci nimic. Imagineaza-ti ca esti o pensiune inzapezita ca guvernul l-a durut in cot de tine si nu ti-a trimis nici un utilaj sa iti curete drumul de acces, deci nu o sa ai nici un client, doar cheltuieli. Insa nu uita sa te taxeze cu 3%.
  – am vazut mai multe simulari si se pare ca ai nevoie de un profit brut de peste 25% pentru a fi ok cel net 3%, dar asta ca medie a economiei in general. Automat te gandesti cate firme o sa se inchida si cati oameni o sa ajunga someri daca aceasta este realitatea.
  – orice 10.000 firme inchise de exemplu, creeaza unde de soc in economie, pentru ca automat mai inchizi din cele care depindeau de aceste firme
  – nici o firma mica nu mai este interesata sa investeasca fara sa aiba un profit zdravan/sigur. Pentru ca automat daca ai incerca de exemplu sa renunti la profit doar ca sa maresti customer base, ar trebui sa scoti bani din buzunar. Deci aici cei care sunt peste pragul de 65000 euro deja au o piesa importanta pe tabla de sah, iar tu ca guvern ai dat in cap startup-urilor, care pentru a rula 3 miliarde in economie la inceput = aduci 100 milioane de acasa.

  Cand este bun 3%:
  – in momentul in care ai o firma cu profit mare si o cifra de afaceri pana in 65000 euro. Insa chiar si asa nu ajuta economia, pentru ca banii nu mai esti nevoit sa ii bagi in economie.

  Ce se va mai intampla in realitate? Tunuri! Daca de exemplu ai un contract baban la care stii ca o sa ai profit masiv, preferi sa faci o firma noua doar pentru acel contract, platesti 3% impozit pana trece de 3% apoi o radiezi.

 4. gigi says:

  Vor distruge magazinele de cartier care merg cu adaos de 5 – 15 % dar care de bine de rau asigurau locuri de munca .

 5. Loredana says:

  Buna ziua,

  Am si eu o mare problema cu acest impozit de 3% si anume: anul trecut lucrurile au mers atat de prost incat nu am atins acest prag de 65000E desi in alti ani s-a depasit de cateva ori aceasta suma, deci automat acum ne incadreaza in categ de 3% din incasari…dar e posibil anul acesta sa prindem niste lucrari mai mari si implicit contract mai mari..in acesta situatie este foarte dezavantajos pentru noi….pentru ca una este sa platesc un 16% dintrun profit sa zicem de 30000E si alta este sa platesc 3% din vanzare sa spunem la un contract de 300000E…si e posibil sa mai faci si altul, si altul… si la anul sa nu faci iar nimic… Dar astea par sa nu se gandeasca la nimic…

  • Ionut Popa says:

   Loredana, daca am inteles eu bine schimbarile legale, cei cu cifra de afaceri sub 65.000EUR pe an (cursul acela EUR la intrarea Romaniei in UE) intra la 3% impozit pe venit. Daca tu o sa ai contracte de 300.000 EUR automat intri la 16% pe profit.

   Pana acum optai pt ce vroiai tu daca aveai cifra de afaceri sub 100.000 EUR. Si pana acum in conditiile mentionate de tine ai fi intrat in categoria cu 16% impozit pe profit.

 6. Loredana says:

  Buna,

  Eu am inteles de la contabila ca tot anul ramanem cu acest stat…si platile se fac lunar. Adica daca noi anul trecut nu am avut acea suma de 650000E anul asta automat intam pe acest impozit si asa ramanem, poti sa revii la regimul anterior abia de la anul… Daca stie cineva altceva va rog sa-mi spuneti… Multumesc

  • Ionut Popa says:

   Loredana, nu sunt contabil, dar stiu atat, plafonul e de 65.000 EUR (la valoarea EUR la intrarea Romaniei in UE), nu e vorba de 650.000 EUR.

   Cred ca trebuie sa vorbesti cu cineva specializat pentru a afla exact raspunsul la intrebarea ta.

 7. Bogdan says:

  Salut,
  Stiu ca inviu un topic mort de 8 luni …
  Dar totusi poate imi voi “dumeri nedumerirea”.
  Vreau sa deschid un service pc, pe langa prestari servicii sigur vor fi si vanzari de componente/piese/periferice.

  Posibil (99%) la inceput nu voi avea profit (poate nici venit) nimic nu e sigur. Poate nu vrea omu sa vina sa isi faca pc la mine ca nu ii place numele firmei .

  Firma va fi un SRL .
  Clar cifra de afaceri sub 35000E/an .
  Deci impozit 3% .
  Daca primul luna am venit 0 ce platesc ?
  Luna a 2 a am un venit de 30 lei, etc la finele anului am un venit total de 300 Lei
  Cat platesc ? 3% din cei 300 lei ?
  Dar eu din 300 lei sunt nevoit sa platesc un contabil si 1 angajat . Corect ?
  Un contabil imi ia 100-200 lei (sa zicem) deci ii dau si angajatului 100 lei :)))
  Cheltuielile nu le mai adaug (lumina, telefon , internet)

  sau cum vine treaba mai exact ?

  Daca imi este permis sa aleg impozitul de 16%/profit atunci situatia statea altfel …. pt ca aveam un profit de 0 si nu plateam nimic . Corect ?

 8. Alex says:

  Salut,

  Daca tu ai un profit de 300 RON pana vei depunde declaratia, si tu ai declarat acesti 300 RON, va trebui intradevar sa platesti 3 % din 300 RON (banuiesc ca ai actele trimestriale)

  De ex : cand te vei duce si vei depune declaratia 100, acolo vei inscrie cei 3% (9 RON) care ii datorezi statului.

 9. Andrei says:

  Salut,

  cred ca sunt ceva greseli in exemplul de mai sus. Pentru cheltuieli in valoare de 18.75, impozitul nu este 3, este 13, asadar profitul net este mai mic.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *