Maşinile care se conduc singure: să ne placă sau să nu ne placă?

Din ce în ce mai mult se discută despre maşinile care se conduc singure. În SUA există deja state unde companiile care vor să facă teste cu maşini autonome pe străzile publice pot lua licenţă de circulaţie. Am văzut deja o grămadă de tehnologii noi care te asistă în timpul condusului, dar toate maşinile actuale au nevoie de şofer până la urmă.

Interesul crescut al marilor producători auto pentru maşini care se conduc singure ne indică faptul că viitorul îndepărtate va fi rezervat maşinilor complet autonome. Nu o zic eu, dar o cred. Sunt sigur că mulţi oameni se cred şoferi foarte buni nu ar renunţa la plăcerea condusului, dar cu siguranţă în timp asigurările vor creşte pentru şoferii manuali şi infrastructura auto se va adapta la noile autoturisme, probabil chiar în defavoarea celor care îşi ţin volanul singuri în mână, deci cu timpul vom trece cu toţii în dreapta, zic eu, fie că vrem sau nu asta.

Masină care se conduce singură

Masină care se conduce singură

Mai e mult până departe însă, zic eu, mai ales că unele ţări subdezvoltate precum a noastră vor pune probleme serioase maşinilor care se conduc singure, gen lipsa semnelor de circulaţie, lipsa marcajelor sau a asfaltului, gropile, semafoarele puse la 45 de grade faţă de direcţia de mers sau chiar poliţiştii de intersecţie care fac semne ‘nestandard’, ce nu pot fi interpretate nici de către şoferii experimentaţi, darămite de către un robot.

La noi moda asta va prinde ceva mai tarziu, că nu vom avea iniţial maşini perfect autonome care să nu depindă de infrastructură. Şi apoi va fi costul iniţial mare, o problemă pe care nu o văd contracarată prea curând de îmbogăţirea populaţiei mioritice.

Avantaje sunt nenumărate, părerea mea, şi contrabalansează orice fel de neajunsuri: poţi citi o carte în drum spre/dinspre muncă sau la orice drum de altfel, siguranţă crescută cu cât vor fi mai multe maşini care se conduc singure pe stradă, consum scăzut de carburant (sau curent) pentru că maşina nu va accelera sau frâna ca nebuna, poţi ‘conduce’ băut, amenzile de circulaţie le vei putea da pe alte tipuri de amenzi şi poţi trimite maşina să îţi ia copilul de la şcoală sau la cumpărături (asta da…).

Şi un clip cu un Audi A7 care vine singur din parcare în faţa hotelului dacă îl chemi de pe telefon:

Voi ce părere aveţi despre maşinile complet autonome? V-aţi sui într-una, v-aţi cumpăra-o şi dacă nu vă plac automobilele autonome, de ce?

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. ana says:

  daca as trai intr-o tara civilizata unde sa poti detine o astefel de masina,cu siguranta as cumpara-o.

 2. Andreea says:

  Suuper..cu siguranta o sa avem foarte multe masini care sa se conduca singure in tara.. (sunt suficient de multi care si-ar cumpara masina doar ca sa o aiba).. Eu personal inca nu am incredere intr-o astfel de “masinarie”.

 3. sebi says:

  Sunt sigur ca ar fi o treaba desteapta daca nu ar exista oameni ca mine carora le place sa conduca(deocamdata doar karting si NFS ca sunt minor).Nu am mai avea nevoie de permis auto?
  Logic ar fi ca aceste masini sa fie neaprat electrice.
  Sa speram ca pana vor aparea masinile cu adevarat autonome(nu cele care doar se parcheaza singure)vom avea si semne de circulatie decente.

 4. Chris says:

  dit :La Russie a hérité du siège l’URSS.À l&qorus;origine, les membres permanents de Conseil de Sécurité étaient répartis par leurs camps dans la guerre froide. Ils étaient également tous des puissances nucléaires.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *