Mai avem putin pana la avioane silentioase

Tin si acum minte cand ma uitam la filmele de actiune in gimnaziu si stiu ca pe linga Arnold, Van Damme si Stallone apreciam scenele de distrugere in masa si masinariile distrugatoare. Ei bine pe linga distrugatoare fiecare era dotata cu mai multe moduri de lucru, se transformau si unele (in special cele care zburau) erau dotate cu mod de lucru silentios.

Avioane Silentioase

Anii au trecut si nu mai cred tot ce vad in filme, dar se pare ca tehnologia nu inceteaza sa ma uimeasca. Astfel, azi am citit de proiectul Cambridge University de a realiza un avion de pasageri silentios, ce ar rezolva o mare problema a aeroporturilor: nivelul ridicat de zgomot pe care il produc. Nu am mers de foarte multe ori cu avionul, dar pot sa spun ca nivelul de zgomot nu m-a deranjat la fel de mult ca lipsa spatiului la picioare si mancarea tip cantina MAXX, in special pe zboruri de peste 10 ore. Decat nimic, bine si asa :)

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Nu zgomotul interior e problema ci exteriorul mai ales in zonele de aterizare / decolare

    Au mai fost astfel de incercari, sunt sanse mici sa se intample ceva fara si o latura comerciala. Daca proiectul nu va aduce si cine stie ce reducere a costurilor, iti dai seama ca nici un producator de avioane nu va imbratisa cu adevarat proiectul, decat la nivel declarativ.
    Boeing merge pe 787 Dreamliner si nu isi va schimba acum strategia, Airbus pe A380… si la fel nu cred sa-si schimbe ceva.

    Poate doar sa intervina cine stie ce revolutie tehnologica care sa impuna o schimbare serioasa altfel…. cam greu

  2. Ionut Popa says:

    Sau o lege care sa oblige scaderea poluarii fonice a aeroporturilor. Ai dreptate, producatorii de avioane cu siguranta nu vor fi de acord sa renunte la planurile actuale. Vor vrea sa exploateze la maxim Dreamliner si A380, deci 30-40 de ani n-o sa vedem avioane silentioase, daca extrapolam cat timp a zburat Boeing 747…

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *