Casa inteligenta: la ce ne ajuta automatizarea locuintei?

Cred ca am auzit prima data de conceptul de casa inteligenta la CERF, prin 2004-2005, cand lucram la XtremPC ca redactor hardware. Atunci era vorba de un simplu concept, in vremea in care foarte putine dispozitive erau conectate la Internet. Acum insa cand vorbim despre Internet of Things, adica interconectarea tuturor dispozitivelor, se deschid o serie de noi perspective in ceea ce priveste casa inteligenta (“smart home” in engleza).

Ca orice tehnologie noua vorbim de costuri mari de adoptie in primii ani, in care deloc paradoxal, tehnica evolueaza de la un nivel foarte scazut pana la maturitate. Pe romaneste e mai bine sa astepti pana cand lucrurile se aseaza si problemele sunt reduse sau eliminate. Nu am niciun dubiu ca acest lucru se va intampla si in cazul tehnologiei locuintelor inteligente, insa pe afara se vorbeste deja intens de acest lucru, in magazine gasindu-se deja o serie de produse inteligente, semn ca ritmul de evolutie s-a intetit deja. Acum suntem deja in acel punct in care interesul consumatorilor va determina cat de repede vor evolua lucrurile.

La ce ne poate ajuta o casa inteligenta?

Personal cred ca in prima faza de maturitate a tehnologiei caselor inteligente vom vorbi doar despre electrocasnice si electronice inteligente, urmand ca apoi sa discutam despre spatii de locuit proiectate de la zero pentru a oferi o experienta de utilizare cu adevarat inteligenta. In prima faza deci vom trece de la simple electrocasnice si electronice, care trebuie puse in priza si pornite manual, apoi oprite cand nu mai avem nevoie de ele (fiecare in parte) la aparate mai inteligente care vor putea fi pornite si oprite de la distanta, prin intermediul conexiunii la Internet.

Vom spune deci adio intrebarilor de tipul “Oare am inchis toate luminile?” sau “Am incuiat si yala de sus?” cand plecam in concediu si vom putea porni aerul conditionat cu 10-15 minute inainte de a ajunge acasa, pentru a gasi casa deja racorita la temperatura dorita. Vom putea programa filtrul de cafea sa porneasca cu cateva minute inainte de a ne trezi – asa poate ne vom trezi de la mirosul cafelei proaspete, nu de la enervanta alarma de la telefon.

termostat nest pentru case inteligente

In etapa a doua vom putea vorbi cu adevarat despre case destepte, care vor putea porni automat aerul conditionat in functie de programul tau de la munca si vor sti sa il porneasca mai devreme sau mai tarziu daca smartphone-ul tau raporteaza intarzieri cauzate de trafic. S-ar putea chiar ca frigiderul sa observe ca nu mai ai decat o sticla de bere si sa comande online inca una, stiind ca tu consumi de obicei doua beri seara daca ai avut multe sedinte in ziua respectiva.

Posibilitatile vor fi limitate doar de imaginatia noastra si probabil in timp vom descoperi si care din aceste posibilitati ne sunt si utile in viata de zi cu zi sau vor reusi sa reduca risipa existenta in societatile dezvoltate. Poate o sa radeti, dar si noi facem multa risipa in Romania, chiar daca nu avem un nivel de trai la fel de ridicat ca cel al tarilor din vest.

Sunt insa si dezavantaje, cel mai evident fiind vulnerabilitatea fata de hackeri, vulnerabilitate de care ‘se bucura’ orice lucru conectat la Internet. Si nu va ganditi ca inlocuirea stickerelor de la firmele de paza cu cele de la producatorii de antivirusi va rezolva aceasta problema. In plus, Internet of Things va permitea colectarea unei cantitati si mai mari de date despre obiceiurile noastre, mult mai mult decat se colecteaza in ziua de azi. Cum va evolua pe viitor insa conceptul de intimitate nu cred ca stie nimeni sa ne raspunda…

Unde suntem acum?

Cum am spus si in deschidere, suntem in faza timpurie de desteptare a electronicelor si electrocasnicelor simple din apartament si trecerea acestora de la control aproape complet manual la situatia in care le vom putea regla si inchide/deschide de la distanta, cu ajutorul telefonului. Exista deja termostate inteligente care controleaza alte dispozitive de climatizare din casa, becuri care isi schimba culoarea cand primesti un email sau un telefon, clante ce pot fi inchise/deschise cu telefonul si prize cu comanda de la distanta pentru fiecare stecher ce poate fi folosit cu succes in prima faza pentru controlul electronicelor ne-smart. Lista creste pe zi ce trece, iar unele din produse incep sa isi faca aparitia si in piata locala, dar preturile sunt deocamdata prohibitive pentru majoritatea cumparatorilor (am mai scris pe tema asta si pe Shopniac.ro).

Problema acestor dispozitive este ca nu comunica intre ele de obicei, deci va trebui sa descarci si sa utilizezi cate o aplicatie diferita pe telefon/tableta ca sa controlezi fiecare dispozitiv inteligent in parte. Nu e cel mai destept mod de a controla o casa inteligenta si nu se pot crea reguli inteligente de automatizare prin care un dispozitiv trimite informatia utila altuia, pe baza careia acesta intreprinde o anumita actiune. Situatia se va schimba in viitorul apropiat, pentru ca Apple a introdus deja Homekit, iar Google a cumparat Nest, deci avem deja doua platforme de standardizare. Daca ambele prind tractiune e posibil ca majoritatea dispozitivelor noi sa suporte ambele platforme. Sper ca disputa iOS vs Android sa nu se transforme in Homekit vs Nest, dar sa lasa istoria sa isi urmeze cursul.

Voi ce parere aveti despre conceptul de casa inteligenta? Vi se pare inca o chestie de marketing ca sa ne goleasca buzunarele sau v-ati gandit deja la cateva chestii destepte cu care ati vrea sa va dotati locuinta actuala?

Inspiratia pentru tema articolului mi-a venit dupa ce am vazut clipul celor de la The Verge, pe care il puteti urmari mai sus.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

2 răspunsuri

  1. Marius says:

    Foarte bun articolul. Insa vis-a-vis de unele aspecte am alta parere. Eu am instalat un controller Fibaro care face tot ce mi-am dorit. Controleză lumini, aparate electrice si electronice, rulouri, un ecran, aparatele de aer conditionat, centrala termica, televizoarele din camere, sistemul audio, irigarea gazonului, deschiderea portilor, videointerfonul, camerele video etc. Senzori z-wave nu am integrati, optand pentru integrarea in Fibaro a unui sistem de alarma profesional, si anume DSC (am optat pentru acest sistem deoarece are autonomie proprie, sunt anuntat pe telefon in cazul unor evenimente si comunica cu dispeceratul unei firme paza _ din ce stiu un sistem de casa inteligenta nu are acest protocol. Mai mult decat atat senzorii sistemului de alarma pot comanda alte echipamente integrate in Fibaro, putandu-se creea oricate scenarii cu acesti senzori, ei practic ,,devenind” senzori z-wave). Scenariile sunt foarte multe si complexe. Ca de exemplu, dimineata la ora 7 temperatura e cea dorita, cafeaua e gata, televizorul din living este pornit pe PRO TV iar in dormitor … in surdina muzica preferata. La plecarea tuturor persoanelor din casa se armeaza sistemul de alarma si se opresc anumiti consumatori (totul se face automat fara vreo alta comanda in functie de prezenta persoanelor si utilizarea anumitor lumini si aparate. Noaptea la venirea acasa se deschid portile, se aprinde becul din curte, se dezarmeaza sistemul de alarma, in hol se aprind benzile LED, in living ruleaza muzica preferata _ toate acestea se declanseaza cand telefonul este la aproximativ 100 m de casa. Daca cineva suna la interfon si am conexiune la net ii pot raspunde si deschide poarta de oriunde, daca telefonul nu este conectat la internet se primeste un mesaj care activeaza netul si apoi se raspunde. Acestea sunt doar o parte din ceea ce am functional. Totul se poate comanda si vocal, se converseaza cu casa. Nu mai stiu din ce am studiat daca un alt sistem poate sa faca toate astea. Numai bine.

  2. Florin says:

    Mie sincer mi se pare ca daca lasam prea multe in seama tehnologiei, riscam sa ni se atrofieze mai multe organe, incepand cu creierul. Nu mai trebuie sa tinem minte nimic pentru ca avem cautare Google pe smartphone. Nu mai trebuie sa stim sa conducem, pentru ca avem masini inteligente. Acum avem si case inteligente. Totul tine si de intelepciunea cu care integram aceste tehnologii in viata noastra de zi cu zi. De curand, am avut ocazia sa aflu mai multe despre un astfel de sistem, de la cei care il produc / comercializeaza (e vorba de un sistem care se numeste VIKIknows – adica ceva de genul virtual interactive kinetic intelligence). Cei de la VIKIknows afirma ca un beneficiu major e ca faci economie la utilitati, daca ele sunt manageriate de un sistem din acesta de case inteligente. E genul de argument care m-ar putea convinge, dar mult mai incolo. Deocamdata sunt ok si cu o casa mai putin inteligenta.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *