Cum te identifici pe Internet?

In viata reala identificarea se face foarte simplu prin buletin sau pasaport, insa lucrurile se complica odata intrati in domeniul Internetului. Aici poti fi simultan in mai multe locuri, daca nu te loghezi nu se poate sti cine esti, iar daca intri de la un Internet Cafe chiar nu se poate sti cine a fost cu adevarat.

Prin recensamintele de populatie se poate afla exact numarul de locuitori ai unei tari (cel putin cei care au certificat de nastere si domiciliu), insa pe Internet acest lucru nu se poate face. Nu te poate obliga nimeni sa stai in fata calculatorului intr-o anumita zi din an, plus ca exista sansa de a nu avea calculator. Ati putea spune ca un utilizator de Internet fara calculator nu este chiar un utilizator. E partial adevarat, insa cu siguranta asta nu-l impiedica sa fie consumator tipic, poate cu un accent nomad.

De ce s-ar dori totusi identificarea persoanelor pe Internet? Motive sunt multe, asa ca am sa enumar doar cateva: prin identificare se poate responsabiliza mai mult un individ (aici cred ca politia ar fi chiar multumita), advertiserii pot adauga optiuni de targhetare, masura impactul campaniilor (deci se vor investi mai multi bani), utilizatorii pot beneficia de continut special livrat pe baza preferintelor proprii.

Ce m-a facut sa scriu acest articol? – Postul lui Ionut Oprea despre Cati utilizatori de internet avem in Romania?(I)

Later edit
Stiam ca uitasem sa mai scriu ceva. So, in ciuda tuturor avantajelor pe care le presupune crearea unei metodologii unice de identificare a indivizilor pe Internet, exista un dezavantaj major: scaderea libertatii de care se bucura acest mediu de comunicatie, libertate ce s-a dovedit propice crearii unei baze de informatii extrem de larga, o enciclopedie din Alexandria v2.0.

Exista intr-adevar probleme puse de lipsa responsabilizarii celor ce folosesc Internetul in scopuri mai putin etice, parerea mea fiind ca am ajuns la intrebarea din filmul “Omul invizibil”: Cate lucruri te lasa constiinta sa faci atunci cand nu iti poti vedea fata in oglinda?… Voi ce ziceti?

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *