Despre copiere si permisiune

Oameni buni, se intampla ceva, cred ca bataliile lui Zoso impotriva agregatoarelor nesimtite incep sa dea roade. Eu folosesc Fairshare pentru a afla cine ne copiaza (go4it.ro adica). Chiar daca sunt o gramada care te copiaza macar stii care sunt aia. Le-am dat emailuri in trecut si efectul a fost zero. Pana nu ii ameninti cu “penalul” nici nu se catadicsesc sa iti raspunda, si nici atunci nu iti raspund toti.

In ultimul timp insa lucruri par ca se schimba in bine. Tot mai multe emailuri isi gasesc raspunsul, go4it-ul este scos din lista de agregare sau mai nou primim emailuri prin care ni se cere permisiunea sa fim copiati integral, obligatia din partea celui care ne “presteaza” acest serviciu fiind sa puna un link catre noi.

Din discutii eu trag o concluzie deloc surprinzatoare: romanii nu pun valoare pe munca altuia, ba mai mult considera ca iti fac un serviciu ca pun link catre materialul original de unde au copiat. Azi am avut o discutie in care desi am spus conditiile in care putem fi preluati (500 de caractere, maxim jumate de articol, si link catre sursa) si ce am primit raspuns: “Sunteti singurul website ce are aceasta conditie in plus.”

Funny nu? Nimeni nu se agita sa citeasca termenii si conditiile unui site sau legislatia. Tipul de azi a fost distractiv pana la capat si dupa ce i-am refuzat si oferta de ne trece in lista de parteneri, unde avem parte de reclama gratuita, a recunoscut macar “Nu sunt prea bun negociator :))“.

Desi putin hilara situatia de mai sus, ma bucur ca cineva isi pune problema de a intreba inainte de a copia. Nu mi se pare un model de business ideal sa faci un agregator de content pe Internet, bazat doar pe continutul altora, dar asta e cu totul alta poveste.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

9 răspunsuri

 1. steiul says:

  Despre go4it…asta face mereu. Am vazut multe chestii asemanatoare si in trecut, de cand sunt abonat la tot felul de bloguri. Naspa treaba dar bine ca te tii tare;) E si normal.

 2. Ionut Popa says:

  steiu, nu cred ca ai citit bine. Eu verific cine copiaza de la go4it (site-ul la care lucrez). Avem cel putin 10 de rapoarte zilnice de copiere, de catre diverse site-uri.

  Daca zici ca ai vazut manarii facute de go4it chiar te rog sa detaliezi. am tot interesul sa inlatur orice confuzie.

  Mersi

 3. steiul says:

  Da Ionut, a fost o faza chiar dupa ce m-am abonat la newsletter. Gasisem articolul pe alt site.(sau poate gasisem articolul pe alt site :-s, nu sunt f sigur). Oricum sunt sigur ca era in legatura cu go4it. Daca gresesc te rog sa ma scuzi si de indata ce am sa am si dovezi am sa iti trimit.

 4. Ionut Popa says:

  Steiu, ma intereseaza in primul rand sa stiu ce s-a intamplat.

 5. steiul says:

  Am sa te anunt atunci cand mai gasesc. Ideea e ca era un articol duplicat insa nu sunt sigur pe care site (cel in culpa sau go4it). Iti dai seama ca acum nu mai stiu despre ce site era vorba,a trecut ceva vreme, insa daca mai vad ceva asemanator am sa iti zic.

 6. Ionut Popa says:

  Chiar te rog sa imi spui daca mai gasesti. Eu sunt 100% convins ca noi (go4it) n-am copiat texte de la nimeni, dar nu inseamna ca nu pot sa ma insel (nu stiu chiar tot ce misca in gradina) :)

 7. steiul says:

  sigur;) nici eu nu sunt 100% sigur ca textul era copiat de voi si nu invers.

 8. stefan says:

  cam greu sa pastrezi copyright-ul in romania …
  dar asta e :)
  traiesti in romania, orice e posibil,
  stiu cum iti este sa iti fie copiate articolele..
  am propria experienta pe blog…

 9. yooo says:

  ma astia care ati scris copiere si permisiune u ckiar crezi ka va asculta cnva de voi ma
  sunt miii de romani care au copiat GTA4 fara niciun ban
  lasativa cu amenintarile fratilor e in zadar

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *