Usability: importanta unei interfete prietenoase cu utilizatorul

Usability este un termen des folosit in web development si designul interfetelor dispozitivelor electronice, care insa nu este pe deplin inteles, motiv pentru care si rezultatele sunt pe masura. Practic usability denota gradul de usurinta in utilizare a unui obiect, interfata etc. Usability, din definitia sa, nu este perfecta masurabil, nu este o stiinta exacta, motiv pentru care si atingerea perfectiunii este imposibil de atins.

Momentan, interfata considerata cu un grad ridicat de usabiliy este cea a sistemului de operare MacOS X, a calculatoarelor Apple. Pe partea de web development, Jakob Nielsen, cu al sau UseIT.com este considerat un guru (n-ai zice dupa ce ii vezi situl).

De departe “usabilitatea” este meseria pe care mi-ar placea cel mai mult sa o stapanesc, mai ales pentru ca are legatura si cu alte domenii, ce tin de comportamentul utilizatorului tipic, statistica, masuratori samd. Usability-ul este acel ceva care face diferenta dintre un iPod si un MP3 player Samsung cu o interfata criptica.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. Nu esti singurul aici, multi dintre noi am vrea sa stapanim arta, dar daca te uiti putin pe .ro nu prea ne iese. Probabil pentru ca bugetele implicate ar trebui sa fie (mult) mai mari, pentru a include si studii de usability, etc.

  2. Ionut Popa says:

    Mda, totul se reduce la bani si la o piata prea mica. Daca si-ar scoate banii firmele ar face studiile de usabilitate.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *