Magia si frustrarea jocurilor multiplayer online

Desi nu ma mai joc asa de mult ca in alti ani, mai trag cate o partida din cand in cand. Acum e sezonul Toca 3. Am mai scris de jocul asta in cateva randuri. Ce e important este ca am terminat campania single player (da, este un simulator auto cu campanie) si de cateva zile ma intrec pe net cu soferi din diverse colturi ale lunii.

Modulul multiplayer este destul de bine pus la punct si functioneaza fara probleme pe o conexiune de cartier. Placerea de a ma intrece cu soferi adevarati este categoric peste orice AI actual. In cazul Toca adversarii controlati de calculator au un comportament nu foarte agresiv, dar dau impresia ca au un singur scop, sa mearga cat mai repede inainte, chiar daca diverse obstacole pot dauna grav sanatatii masinii. Deci nu este un AI frustrant ca in cazul altor simulatoare Auto, unde toti adversarii vor sa te scoata de pe pista.

Revenind la adversarii umani de pe net, este extraordinar sentimentul de a urmari pe cineva aflat mai in fata si care dupa un pressing indelungat da semne de nervozitate, si sfarseste prin a iesi in decor… Neplacut este insa cand nu il poti ajunge din urma, si termina inaintea ta. Neplacerea e cauzata evident de lipsa mea de pricepere…uneori.

Deci pana acum exista puncte pozitive si negative in cazul ambelor experiente: online si offline. Online-ul are avantajul de a fi o experienta autentica, de reala competitivitate. Cu toate acestea cel mai mare dezavantaj al online-ului este lipsa satisfactiei de a batea pe cineva detasat. Nu am terminat nici o harta de strategie real time in care adversarul sa nu iasa din joc cand isi da seama ca a pierdut. Nu am terminat detasat nici o cursa de Toca 3, in care gazda jocului sa nu se deconecteze cand vede ca pierde la o mare diferenta.

Cu toate dezavantajele sale, AI-ul iti ofera satisfactia victoriei, avand cei 7 ani de acasa implementati de programator si nu se sustrage cand simte ca este pe cale de a pierde.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

 1. Bogdan Mirica says:

  Eu joc aproape toate partidele online pana la capat. Si asta nu inseamna deloc ca eu castig mereu! :) Consider asta ca pe un gest de respect fata de adversar si/sau aliati.
  E adevarat, am parasit jocul de cateva ori, inainte de terminare, dar din motive intemeiate, in nici un caz deoarece consideram ca voi pierde. Uneori ajung chiar sa fac haz de situatiile care imi sunt total nefavorabile, in loc sa ma enervez.
  Oricum, deoarece eu joc Warcraft III, de multe ori o infrangere se poate dovedi valoroasa prin tacticile noi pe care le aflu de la adversar (cum am fost invins).
  Si, nu stiu daca vi s-a intamplat, dar am intalnit cazuri in care adversarul (sau adversarii), considerand ca sunt cu mult superiori celeilalte echipe, au parasit jocul… Dar asta nu inseamna ca au obtinut victoria, in final.

  Cred ca este importanta si placerea de a juca, nu doar obtinerea victoriei. Cel putin, pentru mine, acesta este principalul motiv pentru care joc online.

 2. Ionut Popa says:

  Eu in jocuri tind sa devin foarte competitiv. Imi place sa joc pentru a ma distra, dar iau competitiile ca atare. Pentru mine fiecare joc trebuie sa aiba un scop, sa trec primul linia de finist, sa impusc toti inamicii, sa termin un nivel etc. Cu toate acestea nu ma enervez si nu ies din joc cand pierd.

 3. andy says:

  cum joc toca 3 pe net,nu pe retea raspundetimii plz

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *