Revelion in Parang: turismul cu japca la români

Avem o ţară frumoasă, toată lumea îmi zice asta şi din puţinul pe care l-am văzut aşa este. Am realizat însă un lucru după experienţa mea canadiană: toţi au ţări frumoase. Diferenţa o fac însă accesibilitatea locurilor frumoase, promovarea acestora, oamenii care locuiesc acele meleaguri şi “utilităţile” disponibile la faţa locului.

Aici noi stăm prost, chiar foarte prost aş zice. Am fost la munte în Parâng de revelion şi pot zice că oamenii cu care mergi contează cel mai mult. Am punctat pozitiv aici. Vine apoi peisagistica, unde am marcat un 2-0 din scurt. Daca ne-am fi oprit aici totul era perfect.

Din păcate lipsa aproape totală a infrastructurii lasă un gust amar în gură. Ca să vă faceţi o idee, una din pârtiile din zonă îşi împărţea spaţiul cu pilonii telescaunului (nu era o problemă daca nu era foarte îngustă) şi cu un drum judetean. Iar prin drum judeţean mă refer la o potecă bătută frecvent cu pasul sau cu ATV-ul, omiprezenta Dacie papuc sau jeepurile bulgăreşti cu volan pe dreapta.

Aventura urcării până la cabană este o altă poveste, cu jepcarii care se certau între ei să te urce pentru două sute de lei pe drumul de cinci kilometri până la turiştii care se încăpăţânau să urce cu maşinile lor fără lanţuri pe pante foarte abrupte cam acoperite de gheaţă.

De vecinii cărora le plac manelele date tare de tot nu mai zic, sunt peste tot. Măcar am avut apă caldă în fiecare zi şi gazda dăduse cu sare pe jos ca să poţi ajunge de la drumul principal la cabană, mulţi metri mai jos (glumesc bineînţeles).

Eu m-am simţit excelent, datorită celor două puncte menţionate la început, dar mă pun acum în pielea unui străin care vine de la mulţi kilometri depărtare (fără să fie ajutat de indicatoare sau materiale în limba engleză) şi dă de lucrurile menţionate mai sus… Mă îndoiesc că va pleca cu o impresie foarte bună.

Şi ce-i mai rău este că la vecinii bulgari ai parte de servicii mult mai bune la preţuri comparabile. La anul sunt sigur că voi încerca varianta asta, măcar pentru variaţie, ca să nu vorbesc din auzite.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *