Tastatura in limba romana: Legacy vs Programmer

Pe masura ce folosesti mai mult Vista iti dai seama de lucrurile bune si cele rele. Pe deoparte pare programat de oameni cu capul pe umeri, atenti la cerintele utilizatorilor, mai apropiati de ei decat de statulul de programator.

Pe de alta parte sunt mici “porcarii” care te fac sa gandesti ca programatorii ar trebui scosi mai repede la pensie. Cel mai enervant lucru din ultimele zile s-a constituit tastatul in limba romana. Orice sistem de operare modern suporta schimbarea layout-ului tastaturii. Aici Vista nu face nici o exceptie, dar cand vrei Romana te intreaba “ce dialect?”.

De ce zic asta, pentru ca sunt muuuulte layout-uri doar pentru tastatura romaneasca, unele schimba mai multe taste, altele nu (Vista iti arata si layout-ul, deci bravo aici), dar din pacate documentele scrise in Word 2003 cu alt layout decat Romanian Legacy nu sunt vazute corect de Word 2003 pe alt SO, in speta XP.

Deci daca Romanian Standard vi se pare alegerea corecta, mai bine o luati babeste pe cea Legacy. N-am incercat Word 2007, dar am inteles ca formatul nou nu este chiar compatibil cu cel vechi, deci as avea si mai multe probleme sa colaborez cu cei care au alta versiune de Office.

Problema compatibilitatii in Vista pare a fi subiectul la ordinea zilei. Aici ati putea motiva ca problema compatibilitatii se poate rezolva doar daca nu se tine cont de tehnologiile “legacy”, or tocmai v-am descris la ce sunt bune.

PS. Mi se pare distractiv ca poti alege layout-ul pentru programatori, parca ei nu sunt oameni :)) …a si uitasem, I’m back, am avut probleme cu hostingul din categoria gazduire la comun, unde e ieftin si bun.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Problemele cu layout-ul tastaturilor si documentele (mai ales Word) stiu ca au fost o problema mereu. In ceea ce ma priveste, cu exceptia momentului in care scriam cate un articol unde se impunea sa scriu cu diacritice, scriu fara ele, si nu mai altfel de probleme….dar stiu ca sunt un caz fericit…..

 2. Ionut Popa says:

  Eu am scris pe blog intr-o perioada cu diacritice, dar e chinul prea mare. In rest legat de serviciu mai am nevoie de ele, si atunci apar belelele :)

 3. monk says:

  as vrea sa vad si eu la fata o tastatura romaneasca, daca astia se lauda in Vista ca exista 3 layout-uri. stiu ca am cumparat una acum vreo 7 ani, dar de atunci n-am mai intalnit asa ceva in magazine.

 4. Gabi says:

  Tatatura romana pentru programatori (care nu sunt oameni ;-) intr-adevar) are sens pentru ca pastreaza caracterele de obicei folosite in programare {}[] (sunt mai multe). Tastatura romaneasca clasica face programele greu de scris. Pe de alta parte modeul e foarte intuitiv: AltGr+a,s,t,i adauga o virgula sau palarie unde trebuie si gata. Euro iese cu AltGr+e. I din a (si nu din i ;-) ) se obtine cu AltGr+q pe motiv ca q e aproape de a.

  Caracterele noi din Vista (sh si tz) au aparut pentru ca in sfarsit s-a corectat confuzia (pe care nu MSFT a facut-o ci diferite comitete de standardizare datorita neimplicarii Romaniei) dintre caracterele Ro cu virgula si sh-ul turcesc cu tzedila. Pe Xp caracterele devin corecte pe niste clase de fonturi instaland:

  Pentru IE cred ca e nevoie de un language pack dedicat dar nu sunt sigur.

  http://www.secarica.ro/ trateaza problema mai pe larg.
  Succese

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *