Asus VivoTab Smart mini review: tabletă Windows 8 cu Atom care se mişcă bine

Eu am avut întodeauna o părere foarte proastă despre procesoarele Intel Atom. Sunt eficiente, nu neg asta, dar prea încete, motiv pentru care nu am fost niciodată pe deplin mulţumit de netbookuri. Dăm înainte câţiva ani, şi ajungem la 2013, când netbookurile nu sunt de găsit nicăieri, iar cea mai nouă generaţie Atom Clovertrail îşi face apariţia în tabletele cu Windows 8 (versiunea x86, nu RT) şi se mişcă chiar bine.

Spun asta pentru că m-am jucat săptămâna asta cu Asus VivoTab Smart, o tabletă de 10 inch cu preţ comparabil cu cel ai noului iPad, adică aproximativ 2350 lei. Ce îmi place la ea cel mai mult este că vine cu versiunea full a Windows 8, deci poţi instala absolut toate aplicaţiile pe care le foloseşti în mod normal pe laptop sau pe desktop. Bineînţeles programele care au nevoie de mai multe resurse vor rula încet pe procesorul Atom. Navigare pe net, editarea de documente şi consumul multimedia cu siguranţă vor rula fără problem pe Vivo Tab Smart.

Tableta în sine se apropie ca mărime de iPadul celor de la Apple, dar pare mult mai uşoară decât aceasta, motivul principal fiind folosirea plasticului în construcţia carcasei (este mai uşoară cu câteva zeci de grame oricum). Din fericire vorbim de un plastic de calitate. Nu am simţit în nicio clipă că am de-a face cu un produs ieftin. Mă deranjează totuşi acoperirea portului micro HDMI cu un căpăcel ce sunt sigur că se va rupe la un moment dat, presupunând că obişnuieşti să scoţi des video de pe tabletă pe televizor.

Ce nu mi-a plăcut însă este faptul că nu avem de-a face cu o tabletă tip Transformer, dar se poate cumpăra totuşi o tastatură Bluetooth şi o carcasă care acţionează drept stand, deci poţi transforma uşor tableta în laptop dacă vrei. Toate acestea costă însă în plus. Bateria ţine aproape 10 ore cu utilizare normală, deci o surpriză foarte plăcută pentru un sistem x86.

Despre Windows 8 nu mai zic nimic, părerea mea o ştiţi. În continuare modul desktop este foarte greu de operat cu touch-ul (am copiat nişte fişiere de pe un card microSD în memoria tabletei şi a durat ceva până am selectat tot ce vroiam), iar interfaţa Metro este inutilă şi enervantă pe un sistem normal, pe care lucrezi.

Nu e vina Asus, deci aşteptaţi-vă la aceleaşi probleme pe toate sistemele cu Windows 8. Ca regulă pe care o văd eu, cu cât ecranul este mai mare, cu atât elementele modului desktop vor fi mai mari, deci ai şanse să le poţi nimeri din prima. Nu vă aşteptaţi deci la tablete de 7 inch cu Windows 8. Cred că modelele de 11.6 vor fi cele mai OK, dacă greutatea nu creşte semnificativ faţă de modelele de 10 inch.

Vă las acum cu un mic video review al Asus Vivo Tab Smart:

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *