Children of men, un film SF fara science fiction

Cand am vazut prima data posterul filmului si am citit pe IMDB despre ce e vorba m-am gandit ca e un film cu potential, data fiind si pasiunea mea pentru filmele SF. Dupa ce am vazut filmul pot spune cu incredere ca nu este un film SF. Este, dupa parerea mea, un manifest, un semnal de alarma asupra viitorului planetei noastre.

Nimic din ceea ce vedem in film nu este SF, efectele poluarii, razboaiele de gherila, campurile pentru refugiati, lacomia umana, spiritul fiecare pentru el, sunt bine conturate in Children of Men. Imaginile nu sunt nici prea hollywoodiene, nici prea reality show (poate putin scena nasterii). Interesant, din perspectiva romaneasca a lucrurilor, este lumina pozitiva care se arunca asupra tiganilor, datorita personajului Marichka.

Poate asa o sa invatam sa nu mai catalogam oamenii dupa rasa din care fac parte. Nu toti tiganii sunt nespalati si hoti, la fel cum nu toti romanii plecati in strainatate s-au dus acolo sa fure. Daca ne tot deranjeaza ca suntem vazuti prin prisma faptelor altora, ar cam fi cazul sa fim si noi mai atenti cand catalogam pe altii, fara sa ii cunoastem.

Per total ideea si concluzia pe care o trag eu este ca planeta noastra n-are nici o sansa pana nu ne scoatem mainile din buzunare si incepem sa gandim cu totii pentru binele nostru, al umanitatii. Din pacate pana maine probabil o sa uit ideea asta, doar s-a vazut si in film: atat soldatii cat si refugiatii au ramas inmarmuriti cand au auzit scancetele nou nascului, dar dupa 2 minute au revenit sa a se impusca reciproc. Asta este, poate dupa al doilea film o sa ne invatam minte…

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

2 răspunsuri

  1. agatie says:

    Oamenii nu invata din pataniile altora, din pacate. Pana nu te lovesti tu de pragul de sus, nu-l vezi pe ala de jos, chiar daca e marcat :D. Iar filmele au efectul ala dragut, “asta nu se poate intampla in realitate, it’s just a movie”, ma-ndoiesc ca va invata cineva ceva oricate filme de genul asta ar fi in top.

  2. Ionut Popa says:

    Mda, filmelor le lipseste realismul situatiei si de mult nu mai sunt vazute ca un mijloc de educare. Omul nici cand se frige nu se mai invata minte…

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *