De ce nu vom avea niciodata WiFi bun la targurile de IT

Tin si acum minte prima conferinta de presa la care am asistat in 2003, cea la care Intel a anuntat tehnologia Centrino Wireless. Demo-ul nu a prea functionat cum trebuie, in stil Microsoft as zice, dar pana la urma am reusit sa inteleg despre ce era vorba, de Internet fara fir, prin unde radio.

Prezentatorul a vorbit despre aceasta tehnologie afirmand ca suntem martorii unei schimbari majore in domeniul IT, si se pare ca avea dreptate. Fara wireless am mufa in continuare cabluri de retea si ne-am impiedica in casa de ele, iar tabletele si telefoanele inteligente probabil nu ar fi ajuns unde sunt acum, daca ar fi fost legate de abonamentul de date pe mobil sau de un cordon ombilical RJ-45.

Cu toate acestea, intotdeaua a fost o problema cu Internetul la toate targurile IT unde am participat (wireless in particular, dar si pe fir). Nu tin minte sa fi fost la vreun eveniment din cadrul unui targ IT unde sa fi putut urca online repede pozele si clipurile video filmate in timpul prezentarilor. Aproape ca iti vine sa razi cand te gandesti ca mergi la prezentari ale celor mai noi tehnologii si inovatii din domeniul IT&C, iar tocmai tehnologiile fundamentale sunt cele care te tradeaza.

S-a intamplat sa vad chiar afise in zonele demo care rugau vizitatorii sa opreasca conexiunile WiFi si de date ale telefoanelor mobile personale, pentru a permite expozantilor sa efectueze demonstratiile de produs in conditii decente.

zona conexiune wifi wireless

M-am tot intreabat de ce se intampla acest lucru si cred ca stiu sa va zic de ce. Majoritatea locatiilor unde au loc aceste evenimente si targuri IT nu beneficiaza de echipamente performante de retea sau de conexiuni la Internet care sa suporte cateva zeci de jurnalisti simultan ce vor sa trimita materiale mari in redactie sau sa le posteze direct pe Youtube/blogul personal (pozele de 20 megapixeli si clipurile 4K nu sunt mici deloc).

Acele locatii sunt menite sa gazduiasca evenimente pur si simplu, de orice fel ar fi ele. Probabil mai putin de unu din zece evenimente sunt pe profil IT, si ma indoiesc ca in domenii precum agricultura, medicina sau chimie exista aceasta fibrilatie a cititorului de a afla cat mai repede noutatile din domeniul respectiv. Nu cred ca sta lumea la coada cand se lanseaza un nou ingrasamant chimic sau medicament, cum se intampla la o lansare de iPhone in Statele Unite spre exemplu.

Acesta este probabil si motivul pentru care proprietarii de restaurante si pub-uri care gazduiesc evenimente de presa sau administratorii de centre expozitionale nu investesc prea mult in infrastructura de Internet wireless (sau cu fir). Si nu este vorba de un router mai performant, ci echipamente scumpe de retea cand vorbesti de cateva sute de conexiuni active pe WiFi intr-o incapere in care oamenii dau din coate ca sa isi faca loc, cum se intampla de exemplu la conferintele Samsung.

M-am resemnat de mult timp ca voi ajunge la o conferinta de tehnologie sa ma bucur de Internet de calitate. E mai bine asa pana la urma, pentru ca pot savura cafeaua si sucul de portocale.

PS. Exista totusi solutii, pentru cei care chiar vor sa rezolve acesta problema.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *