Sa fi doar consultant sau consultant de top

Ma gandeam zilele astea daca mi-as face firma ce servicii as oferi. Ca orice roman, m-am gandit la consultanta, un fel de fotbal/masini/femei al codurilor CAEN.

Deci, ce e cu consultanta asta? Oricine o poate face nu? Daca are clienti da, ori clientii nu vin sa ii consulti ca medicul de familie. Iti trebuie reputatie, ca de acreditari si diplome recunoscute nu prea se poate vorbi la noi, in afara de CISCO. In plus mai exista si problema firmelor care nu sunt chiar doritoare sa dea bani pentru “simple vorbe”.

Deci, ce iti trebuie ca sa fii un consultant bun? Dupa mine e nevoie sa fii cunoscut ca un vector al industriei in care activezi. Adica, spre exemplu vrei sa fii un consultant in afaceri imobiliare, atunci ar fi cazul sa fi avut cateva startup-uri imobiliare de succes, nu doar incercari.

Ce faci daca nu esti un vector al domeniului in care vrei sa oferi consultanta? Pe linga evidentul “incerci sa devii un vector” mai este posibilitatea de a cauta o nisa/subdomeniul al acelei industrii, cum ar fi in exemplul de mai sus consultant in afaceri imobiliare online.

Acum sa transpunem problema in domeniul meu: nu sunt un vector al jurnalismului IT si nici al online-ului, desi cred ca sunt peste media nationala, dar pot sa ma incadrez cred in categoria “situri cu profil IT“.

Conluzia: oricine poate fi consultant, dar iti trebuie acel ceva pentru a avea si clienti.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *