Reintalnirea cu Windows XP: cand te lovesc amintirile

Imi aduc aminte destul de bine unde eram si ce faceam pe vremea cand s-a lansat Windows XP, in 2001. Eram la camin in Regie; inca nu avea toata lumea Internet, deci nu eram la curent cu noutatile. De fapt cred ca in primii ani 2-3 ani de facultate am fost complet rupt de gadgeturi, avand cu totul alte preocupari decat cele care s-ar cuveni atunci cand te lauzi ca mergi la facultate ca sa inveti. Sa nu divagam insa: eram in vizita la un prieten si am vazut pe un calculator un sistem de operare care stiam ca e Windows, dar nu-l recunosteam neam. Asa ca am intrebat ce si cum, m-am asezat la calculator si m-am jucat putin cu el. Mi-a placut din prima si mi s-a parut un pas mare inainte fata de Windows 98/ME, versiunile pe care le-a inlocuit foarte rapid Windows XP.

De ce va vorbesc despre Windows XP, pentru ca am dat nas in nas cu el azi, dupa foarte multi ani, cand am ajutat pe cineva sa instaleze doua imprimante in retea si sa le configureze pe mai multe calculatoare. Primul a fost un sistem cu Windows 8, care se misca decent si care a reusit sa imprime fara prea mult efort dupa cateva clickuri (bine plasate). “Piece of cake”, mi-am zis cand am m-am ridicat si m-am dus la al doilea calculator. Bucuria a fost de scurta durata, pentru ca am vazut ecranul de incarcare de Windows XP, si l-am vazut mult timp, in traditia acelor vremuri, chiar daca rula pe un nettop destul de OK (adica hardware destul de recent).

sistem operare Microsoft Windows XP

Cel mai greu mi s-a parut sa imi aduc aminte meniurile si setarile, adica unde gasesc ceea ce caut. Instinctiv am incercat sa pornesc meniul de Start si sa scriu numele optiunii, dar evident ca nu a mers. Cred ca asta este de fapt si cel mai bun lucru adus de Windows Vista si apoi rafinat de Windows 7: cautarea direct din Start si multe drivere incluse in sistemul de operare (plus cautarea automata pe Internet pentru produsele mai putin populare). Spun asta pentru ca a doua imprimanta nu am reusit s-o instalez fara sa caut prin CD-uri. De fapt nu am reusit s-o instalez deloc, dar asta e alta poveste clasica Microsoft.

Ce m-a surprins insa cel mai mult este cat de putin a evoluat grafic Windows-ul in ultimii 14 ani. Si nu o spun ca o lauda, mai ales ca Windows 10 se prefigureaza foarte similar vizual cu ce rulam deja pe desktopuri la inceput de 2015. Lucrul asta nu ma va opri sa folosesc Windows 10, sunt sigur, dar as prefera ceva mai evoluat in materie de design. Pana la urma cel mai mult conteaza ce va fi sub capota, insa n-as vrea sa am acelasi sentiment peste 14 ani cand ma voi reintalni cu Windows 8.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *