Violenta din jocuri si dependenta de calculator

aN-o sa incerc sa abordez aceste subiecte foarte mediatizate, insa doar sa schitez putin parerea mea si poate chiar sa ridic cateva semne de intrebare. Inainte de toate trebuie sa recunosc ca PC-urile sunt pasiunea mea si nu sunt strain nici de violenta din jocuri. Cu toate acestea nu cred ca pasiunile mele ma impiedica sa duc o viata cvasi-normala, sa am viata sociala, o slujba la care sa nu pierd timpul (exceptie fac ultimele saptamani :), prietenii stiu de ce).

Evident cu cat dedicam mai mult timp calculatorului, trebuie sa scadem niste ore care altfel le-am fi alocat activitatilor zilnice obligatorii sau recreative (pentru mine nu exista lucruri obligatorii care sa ma recreeze). Ce m-a atras dintotdeauna la calculatoare este ideea unei diferite realitati virtuale (in loc sa ma joc cu soldatei pe covor pot acum sa conduc tancuri realist desenate pe terenuri de lupta imense). Cred ca putem sa nu bucuram de calculator fara a deveni “maniaci” daca stim sa facem diferenta intre realitatea inconjuratoare si cea virtuala, cheia acestui succes constand in gasirea lucrurilor placute in viata de zi cu zi, care sa atarne puternic in balanta (senzatia pe care am avut-o prima data cand m-am dat cu carturile la evenimentul de lansare ASUS Lamborghini nu se compara cu nici un joc pe care l-am incercat).

Violenta in GTA 4

Violenta in GTA 4

Desi pare usor sa nu devii dependent, cred ca nu este usor de realizat in realitate in momentul in care problemele din viata reala “bat filmul” (nici nu vreau sa discut despre recentul anunt de majorare a gigacaloriei cu maxim 20%). Problemele cu care sa confrunta societatea romaneasca agraveaza si creeaza dependenta de calculator a tinerilor. Am citit azi un articol ceva mai documentat pe aceasta tema, dependenta avand chiar un nume: Sindromul dependentei de calculator (traducerea Ziarulziarul a “Internet addiction disorder” ;) ).

Uf, cum m-am luat cu scrisulsi am uitat de violenta din jocuri. Pe scurt nu cred ca acest gen de violenta este mai rau decat ce vedem zilnic la stiri. Impactul pe care il are violenta din jocuri asupra tinerilor depinde foarte mult de educatia de acasa. Personal imi plac jocurile mai vechi in care un glont tras in cap improasca sange pe perete si cadavrul nu dispare in neant, cum sa intampla in mai noile versiuni de jocuri “violente”. Cu toate acestea nu as confunda niciodata realitatea inconjuratoarea cu cea din jocuri si cu siguranta nu as fi un agent 47 fara remuscari (multumesc parintilor pentru clarificarile despre ce e bun si ce e rau in viata). Din pacate in ziua de azi se simte lipsa de educatie a copiilor care in lipsa unui model de urmat fac “traduceri aproximative” a ceea ce vad la televizor si calculator (saracia si lipsa banilor, lucruri de obliga parintii sa stea departe de copii, nu ajuta prea mult la educarea tinerilor si cu siguranta cred ca este cea mai serioasa cauza a bolilor “moderne” cu care se confrunta societatea noastra).

Asta e cel mai lung post pe care l-am scris pana acum si cred ca nu m-ar deranja sa primesc si comentarii la el :).

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Illidan Stormrage says:

    Ce ai scris tu a fost interesant si imi place ca ai alta parere despre calculator , deoarece aproximativ toti parinti cred ca dependeta pt calculator apare in momentul in care copilul incepe sa simta custul jocurilor dar daca acel copil a fost crescut bine si educat si intelege ce e bine , ce e rau , respectiv ce e vritual sau real, acel copil nu va ajunge un “PC freak” si isi va putea controla viata.
    Eu joc numai MMORPG’s si ma pot numi dependent dar nu cad in extreme pt ca ma pot controla si am o viata sociala extrem de buna.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *