Blackberry Z10 mini review: interesant dar încă la început

Am avut ocazia să mă joc zilele trecute câteva ore cu un Blackberry Z10, cel mai nou smartphone RIM (acum îi cheamă de fapt Blackberry, pur şi simplu), motorizat de noul sistem de operare Blackberry 10. Eu nu am fost niciodată fanul acestui brand, dar au fost câteva modele care mi-au plăcut, precum primul Bold.

Am avut şi o tabletă Blackberry Playbook anul trecut, de care am fost foarte dezamăgit la capitolul software, deci aşteptam cu curiozitate să văd ce va fi în stare să facă noul sistemul de operare, optimizat pentru ecrane sensibile la atingere, o cerinţă de bază în 2013 (cel puţin aşa cred eu).

Telefonul

Îmi place construcţia telefonului, în special pentru că a fost folosit un plastic de calitate care nu prinde amprente, oferă aderenţă bună pentru mâinile transpirate şi sunt sigur că va rezista destul de bine la contacte repetate cu podeaua, o calitate care lipseşte cu desăvârşire iPhone-ului 5 şi Samsung Galaxy S3-ului. Nu avem de-a face cu o construcţie premium, ci cu una robustă.

Cât despre hardware, vorbim de un procesor dual core la 1.5 GHz (un TI OMAP de generaţie mai veche, adică nu e cel mai nou model), 2GB RAM, o cantitate suficientă de memorie care face interfaţa să răspundă foarte rapid, şi cam orice alt program rulezi. Să nu uit ecranul: un IPS de 4.2 inch cu 1280 x 768 px. Nu este cel mai bun ecran al momentului, dar este foarte bun, chiar dacă prinde amprente la greu.

Ca părţi negative ar fi de menţionat camera foto de 8 megapixeli, care nu prea face cinste unui telefon de top şi bateria care nu ţine o zi dacă te dai tare la telefon (poate e de vină şi sistemul de operare aici).

Sistemul de operare

Cred că aici RIM a reuşit să facă un mare pas înainte faţă de vechiul sistem de operare, dar nu suficient de mare cât să ajungă din urmă Android-ul. Ai nevoie de timp să te adaptezi la felul în care este gândit Blackberry 10, dar odată ce înţelegi cum funcţionează sunt sigur că te vei descurca foarte rapid în interfaţa foarte simplă a acestuia.

Sunt câteva chestii care nu îmi plac, precum ecranul principal, care nu îţi afişează decât ultimele 8 aplicaţii rulate. E adevărat că multe din ele funcţionează ca nişte widgeturi, dar ce folos dacă nu pot să le văd decât pe ultimele 8. Eu aş fi pus două homescreen-uri, unul cu ultimele 8 aplicaţii şi unul cu aplicaţiile favorite (nu neapărat lansate, deci nu trebuie să ocupe resurse în fundal).

Ar mai fi de menţionat şi câteva inconsistenţe în ce priveşte setările şi opţiunile specifice unei aplicatii, pentru că uneori sunt afişate în partea de jos, iar alteori apar doar când tragi cu degetul din partea de sus a ecranului.

Hub-ul care ţine toate mesajele primite pe telefon, de orice fel, este o idee foarte bună şi cred că arată clar intenţiile Blackberry de a nu uita mediul business, cel în care s-a consacrat în trecut cu telefoanele sale cu tastatură QWERTY.

Marea problemă a noului sistem de operare sunt aplicaţiile, destul de puţine şi slabe în comparaţie cu ce găseşti pentru Android şi iOS. Era de aşteptat, dar s-ar putea ca situaţia să se schimbe în câteva luni. Deocamdată însă oferta este foarte slabă.

Concluzii:

Per total îmi place Blackberry Z10 şi noul sistem de operare, dar mai avem de aşteptat puţin până la maturizarea platformei. Ar fi păcat să ne prindă 2014 tot cu Android şi iOS ca singure opţiuni de sisteme de operare mobile. Aş vrea la lista curentă să văd şi Blackberry 10 şi Windows Phone 8.

O altă piedică (mare) va fi preţul, pentru că zvonurile vorbesc de peste 2500 RON pentru Blackberry Z10 şi  viitorul Q10 (format asemănător cu fostele telefoane RIM, cu tastatură hardware).

Până la ‘debutul’ în magazine vă recomand să aruncaţi o privire pe review-ul video de mai jos sau pe acest articol:

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *