Cenzura pe Internet si implicatiile asupra societatii noastre

Faptul ca motoarele de cautare si retelele de socializare cenzureaza linkuri, poze samd nu este un lucru nou, la fel de vechi ca si pirateria, o problema pe care guvernele se chinuie sa o rezolve, unele mai mult ca altele. Este la fel de eficient si costisitor ca cel mai lung razboi american, cel impotriva drogurilor (va recomand sa vedeti documentarul asta).

Nu mai zic ca acele companii care dau in judecata utilizatorii care incalca drepturile de autor uneori uita sa plateasca artistii in numele carora actioneaza, ca sa vezi cat de corecti sunt ei fata de cei care pirateaza si fura painea de la gura artistilor.

Ironic, nu?

Ironic, nu?

Citeam zilele astea despre Google, care mai nou cenzureaza Pirate Bay, pe motivul ca este plin de materiale care incalca drepturile de autor. Stim cu totii ca asa e, sa fim cinstiti, dar cu toate acestea sunt si lucruri distribuite legal pe Pirate Bay, si pe torrenti in general. Nu cred ca Google are dreptul sa fie si juriu si judecator, mai ales ca cenzureaza toate materialele de pe Pirate Bay, nu doar cele ilegale.

Nu putem da insa vina in totalitate pe Google, care isi ia precautii pentru diverse procese mai vechi sau legi noi care ii fac raspunzatori de ceea ce afiseaza in motorul de cautare. Nu mai zic de cenzura din state gen China, unde Google este foarte obedient. Nu vrea sa piarda o piata de peste un miliard de utilizatori posibilit, nu?

Ce ma enerveaza este ca Google uita sa cenzureze Youtube, o mega retea de distributie a continutului care incalca drepturil de autor, apoi se bate in piept ca este un vector al exprimarii libere si corectitudinii. Iar site-urile care dau linkuri catre pagini cu materiale ilegale incep sa fie penalizate de Google pe viitor. Poate ar trebui sa penalizeze si google.com. Exprimare libera – Cenzura: 0:1.

Afacerile sunt afaceri, presupun actiuni in zona gri a moralitatii si urmarirea propriilor interese, dar mancatul de cacat e optional, zic eu.

Vremurile nu sunt insa in favoarea nostra, pentru ca atentatele de pe 9.11, comemorate ieri, nu au facut decat sa impinga guvernele catre 1984-ul lui George Orwell. Asta e probabil cea mai mare realizare a lui Bin Laden. Nu zic eu asta, ci altii mai destepti ca mine, prin diverse documentare si interviuri.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *