Am pus Cyanogen pe telefon si nu-mi lipseste softul original

A curs cerneala de cateva ori pe acest blog despre supararea mea cu telefoanele Samsung, in special software-ul original, de toata jena si lipsa update-urilor la versiunile noi de Android, care fie vin cu foarte mare intarziere, fie nu mai vin deloc. Nu va speriati, nu s-a schimbat nimic, chiar daca Galaxy S6 a fost intitulat de Samsung “Project Zero”, adica o abordare complet noua la capitolul sistem de operare si software-ul adaugat de programatorii Samsung. Spun asta pentru ca m-am jucat cu S6 si pica testul meu pentru telefoane Android, adica cat de repede afiseaza task managerul din Android 5.X Lollipop din clipa in care apesi butonul dedicat acestei actiuni.

Eu am inca S5, un telefon devenit in mod subit antichitate, cam in preajma in care a fost anuntat S6. Este o coincidenta, bineinteles, si nimic mai mult. Update-ul la Android 5.0 pentru Romania pur si simplu mi-a rapit placerea de a folosi telefonul, adica am reusit sa ating lejer autonomii de 5-6 zile intre incarcari succesive. Dupa ce am facut update la software-ul pentru Marea Britanie, care era cu vreo trei versiuni mai avansat lucrurile au inceput sa sa miste o idee mai bine, adica doar de doua ori mai prost ca versiunea de acum jumatate de an, Android 4.4.3, daca tin bine minte.

Am amanat cateva saptamani decizia corecta, adica instalarea Cyanogenmod 12, ROM-ul custom echivalent cu Android 5.1.1, cel mai apropiat pe care l-am gasit de versiunea curata de Google Android care ruleaza pe telefoanele Nexus. Mi-am luat inima in dinti pana la urma si am facut pasul, chiar daca in teorie am pierdut “garantia Samsung” si am instalat singura versiune disponibila pentru G900F, din seria Nightlies – adica in traducere directa versiuni zilnice, categorisite ca instabile de catre cei de la Cyanogen.

Nu mai trebuie sa mentionez sper faptul ca ceea ce Cyanogen considera instabil nu mi-a crapat niciodata, spre deosebire de versiunea considerata stabila de inginerii Samsung, care este e gluma proasta prin comparatie. Si diferenta de performanta este ca de la cer la pamant. Pentru prima data pot spune ca am un telefon rapid, chiar daca are deja aproape un an jumate. Nu mai simt nevoia de a trece pe iOS, idee cu care cochetam foarte mult in ultimul timp. Pentru mine riscurile la care m-am expus au produs rezultate neasteptate, ceea ce ma duce la urmatorul capitol:

Pentru cine sunt ROM-urile custom?

Cum probabil v-ati dat seama deja, ROM-urile custom nu sunt pentru oricine. Procesul de inlocuire al softului original al telefonului necesita documentare si cateva cunostinte tehnice, dar exista resurse suficiente de unde puteti sa invatati cum faceti acest lucru pentru telefonul vostru (puteti incepe de exemplu de aici). Exista intotdeauna riscul transformarii telefonului intr-o caramida daca scrieti softul gresit sau se intampla ceva neprevazut, insa in marea majoritatea a cazurilor se poate reveni la starea initiala a telefonului. Eu l-am stricat scriind versiunea incorecta de bootloader, dar l-am rezolvat prin suprascrierea cu versiunea corecta, deci a fost vorba de un ‘soft brick’.

cyanogenmod custom ROM

Fiti deci constienti de riscuri, in special pierderea garantiei, daca tineti la ea. Veti pierde de asemenea si o parte din particularitatile telefonului, in cazul meu senzorul de amprenta pe care nu l-am utilizat niciodata si senzorul de puls, foarte imprecis. Primiti insa si o serie de optiuni noi, introduse de cel care a facut ROM-ul respectiv, optiuni care in cazul CyanogenMod mi se par foarte utile. Daca aveti deci un telefon mai vechi inlocuirea softului furnizat de producator, care a uitat ca existati, s-ar putea sa prelungeasca putin viata smartphone-ului. Pentru mine a functionat in cazul lui Galaxy S1 si vad ca merge si in cazul lui S5, deci nu m-am invatat minte.

OBS: Probabil v-ati dat seama ca am o problema cu Samsung, dar eu zic ca este o relatie de ura sanatoasa. Daca nu pune nimeni presiune pe Samsung o sa mai avem parte pe viitor tot de telefoane precum Galaxy S1, S3, S4, S5 si S6, ca pe astea le-am incercat personal. Acum sunt curios sa va aud privind ROM-urile custom de telefon si experienta voastra cu ele. Puteti sa povestiti si despre Samsung, promit ca nu ma supar :)

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

8 răspunsuri

  1. Petre says:

    Mai sunt si altii care uita sa mai faca update la noile versiuni de soft. Daca te documentezi putin si mai citesti cate ceva pe forumurile dedicate, instalarea unui ROM custom nu va mai reprezenta o asa mare incercare. Uneori o sa ai surpriza sa gasesti in ROM-urile custom optiuni la care producatorul softului nici macar nu a visat ca sunt posibile … dar si la ROM-urile custom trebuie sa ai grija unde le cauti si de unde le descarci. CyanogenMod is the best !

    • Ionut Popa says:

      Mie imi place Cyanogen ca au update-uri dese, deci sanse mai mari sa se repare problemele. Ca aspect negativ e sa pierzi si o parte din functionalitate, eu numai putand folosi acum senzorul de puls si cel de amprenta, dar pot trai fara ele :)

  2. Daniel says:

    Si poti sa mai revii la softul original? De exemplu iti pui Cyanogen si dupa Samsung lanseaza o versiune mult mai ok de soft, poti sa faci direct update la ea sa trebuie sa o instalezi manual?

  3. blagapaul16 says:

    auzi ionut dar tu ti l-ai bagat singur sau ai mers la un service sa ti-l bage??

  4. Florian says:

    La Cyanogen nu am gasit rom pt. s5839i

  5. Florian says:

    De unde pot sa iau rom s5839i

  6. Yonel says:

    Salut! EU CRED Ca este bun Cianomodgen. Dar atenție mare, nu știu de ce, și nu știu cum… Uneori pur simplu se reaprinde singur. La updapte mereu sunt probleme, nu odată am updatat telefonul, și a rămas la boot. Nu mai trecea nici bătut. Asa ca am reinstalat pur și simplu. Și asta de la un banal update, și aici ma referfer la c 12.1. Eu cred ca update-urile sunt pentru fraieri. Deci dacă aveți telefon venit cu un soft, rămâneți la el. Nu încercați sa mergeți mai departe, erori și mai ales memorie consumata aiurea pe softuri de toată jena. Deja se exagerează cu acest android, ios și WM. În loc sa le facă cat mai stabile, ei fac alt soft și mai prost. Oricum softul cel mai optimizat este Windows mobile, apoi ios. Android este doar posibilitatea de a avea posibilitatea sa-ti faci telefonul mai aspectuos. Asta nu înseamnă că este bun. De exemplu când a apărut Galaxy note, am luat unul. Am instalat un joc Asphalt 8 și surpriza, după câteva curse, a început a descărca ceva. La 99% sa terminat totul… Telefonul a crăpat pur și simplu. Am fost la GSM, și avea securitatea dusa. Ce s-a întâmplat cu acel joc de a făcut asta, nu știu! De ce magazin play lasă toate prostiile pe market, foarte simplu. Ești obligat să-ți ei alt telefon, asa ca de ce sa nu lase toate aplicațiile infecte. Mie deja îmi este scârbă să mai instalez ceva din acel market. Jocuri care dai bani pe ele, dar surpriza trebuie sa cumperi fise virtuale. Jocuri ce le cumperi, și după 2 săptămâni le găsești gratis. Așa că dragu mei! Ieșiți la un fotbal, nu știu ceva sănătos sa fie. Luați-vă un telefon de vorbit, și încetați sa mai fiți sclavi tehnologiei, conduceți voi tehnologia, nu o lăsați să vă conducă ea.

    • george says:

      Yonel , mai bine de cum te-ai exprimat eu nu puteam face . Corect in tot ce ai scris .
      Hai sa nu devenim sclavii tehnologiei !!!

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *