De ce trebuie ca online-ul romanesc sa nu mai insemne doar publicitate

Cred ca toata lumea e de acord cand zic ca online-ul romanesc inseamna in principal publicitate. E de ajuns sa arunci un ochi pe cateva site-uri mai mari si vei fi intampinat de banere cat casa, care iti ingenuncheaza calculatorul si te zgarie pe ochi (sau si pe urechi, in unele cazuri).

Lucrurile ar cam trebui sa se schimbe, sa descopere oamenii si serviciile, o mai buna metoda de a face bani din online (cel putin afara), si nu ma refer aici la content platit, care nu va merge prea curand la noi in tara (cine ar plati pentru ceva ce gaseste gratis pe Internet).

Care ar fi avantajele? Pai sa luam de exemplu site-urile de IT: cele mari de la noi se numara pe degete, iar cele mici n-au inca o strategie de monetizare pentru traficul mic, dar foarte nisat. Acum toate publicatiile IT (fie ele print sau online) depind de cei care fac reclama in ele si/sau care le dau produse la test. Daca te pui rau cu ei atunci pierzi o mare parte din reclama, si asta nu se face mai ales in perioada de criza.

De aici vin o serie de implicatii, cum ar fi oameni pregatiti care trebuie sa aiba grija cand scriu/vorbesc despre cineva mare, de aici apar discutiile de genul “jurnalismul e pe moarte” sau “de unde i-ati mai angajat si pe astia”. Trebuie ca oferta de site-uri sa se diversifice, pentru ca stim bine, concurenta naste calitate, review-urile de produse acide ii fac pe producator sa nu mai faca porcarii samd.

publicitate online

Pana cand nu vor merge la noi programele de afiliere, care ar permite si site-urilor mai mici sa razbata, nu vom vedea nici teste prea pe bune, prea aprofundate, si cel care are de pierdut este tot utilizatorul final, care isi bazeaza apoi decizia de cumparare pe un test prea putin relevant.

E un mare cerc vicios care nu se va termina pana cand site-urile isi vor diversifica formele de venit. Ce poti face tu ca utilizator? Pe langa sanctionarea site-urilor prea neutre? Pai ai putea incepe sa cumperi online, mai ales de pe site-urile de IT care pun linkuri catre diverse magazine de la noi (poti verifica si daca au program de afiliere pe site). Ce pot face magazinele online? Pe langa faptul ca ar trebuie sa se bage in programe de afiliere sau sa-si creeze propriul program, ar fi cazul ca atunci cand utilizatorul da click pe un link si da o comanda sa i se aduca produsul a doua zi (sau in aceeasi zi daca sta in Bucuresti), nu sa i se spuna ca produsul nu e pe stoc la ‘parteneri’, ca se aduce doar pe comanda si trebui dat avans si tot asa.

Pana cand nu se vor rezolva aceste probleme, nu vom scapa de asaltul banerelor tipator colorate. Vezi zice de adblocker, dar nici asta nu e o solutie, pentru ca privam site-urile de singura forma de venit care le permite sa faca articole in continuare.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

4 răspunsuri

 1. Geea says:

  De acord cu tine, desi suna mai degraba a wishful thinking decat a plan de actiune. Adica in afara de publicitate, pentru a genera venituri, publisherii ar mai avea varianta monetizarii prin afiliere, care afiliere ar fi bine sa functioneze la un moment dat.

  Iar afilierea nu functioneaza pentru ca sunt putini afiliati (si chiar si mai putini afiliati care inteleg importanta nisarii), sunt putini clienti care cumpara online si nu sunand la magazin sa intrebe daca produsul P chiar mai e pe stoc, prin urmare sunt putini banii care ruleaza in retelele de afiliere si putini afiliati interesati sa ia o parte din banii astia, si tot asa…

 2. ITist says:

  Absolut de acord cu tine. Tot ce pot sa-ti spun e ca pina la urma vor fi unii ce vor reusi sa convinga romanii ca gratis nu-i bun si e mult mai avantajos (pt. toata lumea) sa plateasca pretul minim necesar pt. servicii de calitate, iar cei care vor reusi asta o sa-i vedem pe cai mari.

 3. ValsiS says:

  de acord cu tine :) … este o mica problema aici :

  daca tot esti impotriva acestor reclame .. de ce go4it are din plin asa ceva ….?

 4. Ionut Popa says:

  Buna obsevatie ValsiS. Eh, nu sunt patronul go4it ci doar lucrez pentru site-ul asta. Sa nu crezi ca nu ma deranjeaza uneori reclamele de acolo, dar din pacate asta e singura alternativa acum.

  De asta am si scris postul asta, ca poate poate incepe lumea sa se mai miste in directia care trebuie.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *