Granita fina intre monitorizare si incalcarea intimitatii

Am un prieten care are firma MBM Software, au de gand sa lanseze in curand un program de administrare a unei retele de calculatoare, care va permite printre altele si instalarea unui program client pe calculatoarele administrare ce va permite adminului sa vizualizeze desktop-ul acestora.

Se poate instala cu icon in system tray sau ca serviciu, deci stealth (cel putin pentru necunoscatori). Scopul e nobil, administrare de la distanta, supraveghere in cazul in care exista pericolul sa se scurga informatii, suport tehnic live si tot asa. Din pacate orice astfel de tool poate fi folosit si in scopuri mai putin serioase, daca moralitatea adminiului este dubioasa, lezand astfel intimitatea angajatului monitorizat.

Ce vreau sa va intreb este ce parere aveti despre un astfel de tool, atat ca admin cat si ca angajat monitorizat. Cat de legal poate fi? Daca este folosit cum facem sa asiguram folosirea sa doar in scopuri “curate”?

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

5 răspunsuri

 1. Cat timp e folosit in reteaua firei la care esti angajat, au tot dreptul. Problema se complica insa daca incerci sa faci asta intr-o retea de calculatoare proprietate personala (vezi lucru remote, etc)….Iar metode sa asiguri ca e folosite doar in scopuri curate…… nu prea ai cum, care sunt alea scopurile curate :D?

 2. aurelian says:

  Nu cred ca e ok, pentru ca:
  1. adminul nu este verificat la randul lui
  2. angajatii vor fi mai stresati

  Apoi, ce se intampla cand adminul ma prinde pe Y! discutand cu un prieten despre planurile super-secrete ale comapniei? Cum probeaza ca sunt vinovat? Vorbesc la nivel de solutie tehnica, altfel va fi cuvantul meu vs. cuvantul lui.
  Tot la nivel tehnic, cum se face monitorizarea? Adica sta adminu si se uita pe un ecran mare pe care sunt afisate desktopurile celor 50 de angajati supravegheati?

  Pentru administrare de la distanta sau suport live exista alte solutii. Cred ca softul asta este gandit sa spioneze angajatii.

  Sigur, firma are tot dreptul sa impuna ce reguli doreste la fel cum angajatii au dreptul de a le accepta sau nu.

 3. nimeni says:

  Exist? deja a?a ceva, se nume?te Remote Administrator.

  Utilizarea unor astfel de unelte e imoral? ?i ?Žn unele ??ri ilegal? (prin 2002 exista un proiect de Employee Privacy Law pentru UE care specifica ?Žn clar interzicerea unor astfel de ac?iuni, n-am idee dac? a fost adoptat ?Žntre timp)

 4. nimeni says:

  'nuff said.

 5. Myamar says:

  Exista un software similar pe care-l stiu de mai demult, vezi redagent.ro

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *