M-am întors la Firefox

După mulţi ani de folosit Chrome ca browser principal am decis să mă întorc la preferatul anilor de la începutul mileniului, nimeni altul decât Mozilla Firefox. De ce am luat această decizie? Păi am mai scris despre relaţia mea de dragoste/ură cu Google, relaţie care a cam devenit de ură în ultimele luni. Şi nu doar din cauză că a închis Google Reader, un serviciu pe care l-am înlocuit fără probleme cu Feedly.

Google este un Microsoft cu un ordin de magnitudine mai mare în ceea ce priveşte monopolul care încet încet (de fapt foarte repede) macină diverse nişe care de bine de rău oferă utilizatorului ceva ce o firmă ca Google nu poate oferi: opţiuni.

După ce a fost anunţată închiderea Google Reader-ului multă lume care folosea acest serviciu s-a panicat. Din fericire s-a văzut cum serviciile care deţineau doar câteva procente din piaţa agregatoarelor de fluxuri RSS au reuşit să ofere alternative interesante, în continuă dezvoltare, astfel încât pentru mine povestea Google Reader e de mult pusă la naftalină.

Ceea ce mulţi utilizatori nu îşi dau seama este că folosind serviciile gratuite oferite de Google nu fac decât să omoare concurenţa, ceea ce duce într-un final la un monopol unde nu poti decât să răbufneşti pe sub nas dacă nu îţi convine ceva. Strategia Google este simplă: intră într-o nouă nişă cu un serviciu gratuit, omorând astfel competiţia, apoi face legea pe acea nişă pe care o domină cât timp scoate profit din ea.

Deci

… am trecut la Firefox ca să dau şanse concurenţei să respire. Până acum sunt foarte mulţumit de ceea ce bătrâna vulpe are de oferit.

Mai am de scăpat acum de Gmail, Docs, Calendar, Contacts şi într-un final Search. Am ochit deja câteva alternative, în speţă cele oferite de Microsoft, dar nu vreau să sar în poala altui monopolist celebru, asa că mai cercetez. Fiţi fără grijă însă, că vă voi ţine la curent cu descoperirile mele.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

 1. Uneori mă gândesc să trec și eu înapoi pe Firefox. Dar:

  1) am doar 12gb ram, nu știu dacă o să fie suficient
  2) după ce m-am obișnuit cu dev tools din chrome, firebug mi se pare o glumă

 2. Octavian says:

  Dacă vrei cu adevărat să încurajezi concurența, vezi ce mai face Opera :P

  • Ionut Popa says:

   Pai in afara de Safari am instalate toate browserele pe PC. Folosesc Opera de multi ani, dar nu e browserul meu principal. La fel cum nici Chrome nu mai e :P

 3. Florin S. says:

  Nu stiu ce sa spun cand vine vorba de Opera; am o gandire mai “separatista”: Opera si celelalte browsere.
  Am fost fan “batrana vulpe” apoi am migrat catre Chrome dar asta pana ce am descoperit Opera. Mi se pare super din d.p.d.v al experientei utilizatorului.
  Acum gusturile nu prea se discuta.
  Spor!

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *