Mania Touchscreen a dominat IFA 2012

Au fost o gramada de produse noi la IFA Berlin, dovada ca declaratia organizatorilor priving importanta in crestere a targului este adevarata. Ma asteptam la tablete noi si nu am fost dezamagit. Windows 8 se apropie cu pasi grabiti, deci foarte multe tablete cu Windows 8 RT sau PRO.

Cele din urma au o problema elementara: sunt prea grele, plus cele de tipul ASUS Transformer cad pe spate cand inclini ecranul la un unchi normal (nu vertical la 90 de grade). iPad killer, NOT! Iar RT-ul nu va putea rula aplicatii ‘normale’ de Windows, deci sa vezi acum confuzie la cei mai neinitiati in ale calculatoarelor.

Sa trecem peste asta, pentru ca vreau sa va semnalez o alta tendinta puternic vazuta la IFA: laptop-urile cu ecran tactil (touchscreen). Cam toti producatorii mari au avut cel putin un model de laptop cu touchscreen. Windows 8 se zice ca va merge mai bine cu degetul (eu ma indoiesc), deci producatorii vin in intampinarea unei cereri anticipate de astfel de dispozitive.

Eu zic ca oamenii vor obosi sa stea cu mana in aer dupa 5 minute de folosire asidua a capabilitatilor touchscreen, dar poate sunt eu carcotas (glumesc, sigur ca sunt). La fel si cu sistemele all-in-one cu touchscreen, plus ca acestea le tinem de obicei mai departe de ochi, deci mana va sta si mai intinsa. Nu mai zic de faptul ca nu imi face nicio placere sa imi umplu suprafata ecranului de amprente…sau sa o curat.

Ati putea sa imi spuneti ca touch-ul este excelent pentru desenat si scris, dar majoritatea modelelor lansate la IFA nu sunt dotate cu digitizer sau stylus, deci precizia va avea de suferit, o cerinta cruciala zic eu.

Touch-ul este bun in cazul ecranelor mici, pentru ca permite eliminarea butoanelor, care ar face ecranul si mai mic. Daca vrei sa muncesti (munca serioasa, nu vrajeala) ai nevoie de un ecran mare, deci e mai usor sa misti un mouse pe masa decat sa misti mana cativa kilometri pe zi.

Touch-ul nu este deci interfata viitorului, cum zic foarte multi, ci doar o alternativa de moment pentru anumite situatii la clasica combinatie tastatura + mouse. La fel si comenzile vocale, care isi au rostul doar in masina, ca sa poti sta cu mainile pe volan. Nu cred ca ati auzit prea multi oameni vorbind pe strada cu Siri-ul pe iPhone 4S, in afara de reclamele Apple.

Deci baieti, hai mai repede cu interfetele neuronale, ca incep sa ma plictisesc de atatea incercari pentru a vedea ce prinde si ce nu la consumatori.

IFA Berlin 2012 - plin de ecrane tactile

IFA Berlin 2012 – plin de ecrane tactile

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *