One man show – mit sau realitate?

Acum vreo cateva saptamani (nu mai mult de 2 luni) eram intr-o seara, dezamagit de evolutia lucrurilor la serviciul actual, si dupa cateva beri care m-au ajutat sa vad mai “limpede” situatia am decis sa imi reactualizez CV-ul pe BestJobs (sa ma ierte NetBridge ca nu folosesc MyJob, dar mi-am uitat datele de contact si nu imi mai fac CV-ul a doua oara). Sectiunea care trebuia actualizata este cea referitoare la locul de munca actual unde am scris cu mandrie ca am fost pur si simplu ” one man show” in cazul proiectului HIT.ro.

Toate bune si frumoase, dar astazi in urma unor discutii cu colegii, legate de viitorul sistem informational care ne va deservi tuturor, am ajuns la unele concluzii care m-au facut sa ma gandesc la sintagma “one man show”. Am analizat cuvant cu cuvant despre ce este vorba si cred ca nu exista decat foarte multe cazuri in care cineva poate face totul singur (ma refer bineinteles la firme, afaceri si echipe). Nu stiu nici un exemplu concret de firma in componenta careia se gaseste un singur om, care face totul. Un manager sau director general nu este o firma, el este doar varful iceberg-ului, 10% din ceea ce se vede deasupra apei. In spatele sau se gaseste o echipa de oameni fara de care nimic nu poate fi realizat.

Daca este sa calculam intr-un fel importanta unui angajat (nu cred ca exista totusi metode corecte de cuantificare a importantei unei persoane intr-o firma) singura concluzie corecta este ca fiecare post este indispensabil, exceptie in cazul unui prost management care se manifesta prin multi oameni angajati fara a fi nevoie de ei. Daca evaluez implicarea mea in HIT.ro ajung la concluzia ca nu am realizat 100% specificatiile sitului, in ele regasindu-se si ideile colegilor, am scris doar cateva linii de cod (in principal finisari estetice HTML), am scris doar o parte din content, iar situl n-ar fi in stadiul Beta daca m-as fi ocupat singur de proiect.

Astfel pot trage concluzia ca nu exista “one man show”, sintagma fiind aplicabila in realitate doar in persoanelor care fac o mare parte dintr-un proiect (sa zicem peste 50%), procentul de 100% nefiind posibil de atins, cele 24 de ore ale zilei dovedindu-se insuficiente, nemaipund la socoteala ca nu le poti stii pe toate, orice idee diferita putand fi de real folos, ajutand la analiza obiectiva a unei situatii sau probleme.
In concluzie orice manager, sef de echipa, etc trebuie sa fie constient ca fara sprijinul echipei pe care o conduce n-ar putea realiza nimic. M-am gandit sa fac o mica lista cu situatii sinonime unui manager fara echipa. Poate contribuiti si voi sa o facem mai lunga…

1 – Centrul cercului fara cerc
2 – Cioban fara turma (cam mioritic cred)
3 – Superman fara Lois Lane (am vazut filmul azi si e singurul lucru pe care l-am retinut :) )
4 – Creierul fara corp
5 – Bucatarul fara ajutoare
6 – Mingea de fotbal fara jucatori (via Dragos Tuta)
7 –
Cupidon fara sageti (via Dragos Tuta)
8 –
Bricheta fara tigari (via Dragos Tuta)
9 – Banner-ul fara link (via Dragos Tuta)
10 – Blogul fara comentarii (via Dragos Tuta)

Cam atat deocamdata, o sa fac si o lista separata cu sugestiile voastre.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

 1. Mingea de fotbal fara jucatori

  Nebunul cu fluierul

  O. cu laptop (fara suparare, dar se leaga)

 2. Ionut Popa says:

  Daca O. nu se supara eu ce pot sa zic :)

 3. Cupidon fara sageti

  Web2.0 fara RSS

  Bricheta fara tigari

  PR-istul fara email (jurnalisti)

  Banner-ul fara link

  Blogul fara comentarii

  PS: acum am observat ca jocul de cuvinte cu O. se poate intelege total gresit. Nu era bascalie sau jignire. Cine stie se prinde, cine nu sa nu se chinuie.

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *