Serialul Umbre: mai sunt sanse pentru filmul romanesc

Cand eram mic ma uitam cu drag la filmele romanesti. Poate si pentru ca nu avem acces usor la filmele straine. In ultimii ani am ajuns sa ma uit doar la filme americane, plus cateva productii europene, cand se mai incumeta cineva din afara Hollywood-ului sa bage bani intr-o productie de calitate (apropo de asta, recomand Headhunters). Filmul romanesc post-decembrist din pacate ma lasa rece. Nu imi place si pace. Poate nu sunt pasionat de filmele indie sau nu imi place stilul actoricesc romanesc, care de cele mai multe ori mi se pare fortat sau exagerat, poate nu imi place realitatea prezentata sau povestea in sine – motive sunt destule pentru care nu ma uit la filmele romanesti.

Este pacat, pentru ca actori romani buni avem, care au reusit sa se afirme pe plan international. Marcel Iures este cel mai bun exemplu in acest sens, insa cu un ghiocel nu se face primavara. De aceea ma bucur ca HBO s-a incumetat sa faca serialul Umbre, din care a fost difuzat deja primul sezon, cu 8 episoade. Nu va voi plictisi cu intriga serialului, pentru ca veti gasi usor detalii in linkul de mai inainte sau pe HBO.ro, insa avem de-a face cu o productie realizata in Romania de HBO Europe, cu un scenariu adaptat dupa formatul unui serial australian. Povestea in sine poate fi privita ca avand similitudini cu Breaking Bad, despre care v-am mai zis ca este unul din serialele mele preferate, insa mie mi se pare un serial suficient de original incat sa nu il vad ca o simpla copie.

Serialul HBO Umbre

Serialul HBO Umbre (sursa foto: facebook.com/serialul.umbre)

Imi place Umbre poate si pentru ca sunt roman si am vazut destule mahalale asemanatoare cu cele din serial sau persoanaje dubioase, desi nu am avut contact cu lumea interlopa. Dialogul este excelent, foarte autentic, iar cinematografia este cu cel putin un nivel peste ce am vazut in alte productii autohtone. Se vede de la o posta ca HBO a dirijat productia si a adus probabil consultanti de afara care sa ajute cineastii romani, fara a imprima serialului un aer prea american. Se vede acest lucru de la generic, unul care poate rivaliza usor cu genericele din Dexter si True Detective. Muzica ajuta si ea, iar faptul ca serialul Umbre este filmat on-location si nu in studio aduce un aer suplimentar de autenticitate, care a culminat pentru mine cu scartaitul plasticelor de Logan la trecerea peste sinele de tramvai din Bucuresti.

Sper sa existe un sezon 2 pentru Umbre, pentru ca interes exista, dar nu a fost inca confirmat oficial de catre HBO. Ar fi frumos sa vedem mai multe productii autohtone de un asemenea calibru, dar momentan sa ne bucuram cu ce avem si sa incercam sa incurajam filmul romanesc, chiar si cu un simplu Like.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *