Viata in Romania ne ocupa tot timpul [birocratie]

Zicea bine Mircea Badea ca ‘traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”. Poate e valabil mai mult in Bucuresti, din cauza aglomeratiei, dar cert e ca exista o problema mare cu birocratia la noi. Dupa ce am ‘testat’ birocratia de pe alte meleaguri pot zice cu certitudine ca mai avem mult de recuperat la capitolul asta.

Am fost ieri de exemplu la Banca Transilvania sa scot un serviciu de alertare prin SMS cand se efectueaza tranzactii pe conturile tale. Am decis sa il scot pentru ca taxa lunara de 5 RON se aplica per cont, nu per client. Cum nu mi s-a explicat asta la inrolare am zis sa ii penalizez putin, cam de 5 RON.

Dupa ce am stat la mai multe cozi, ca deh, nu stii la ce ghiseu sa te asezi, nu exista o coada organizata, lumea se mai baga in fata (si fetele de la ghiseu servesc pe cine e in fata geamului, nu pe cine asteapta cuminte la rand), am reusit intr-un final sa fac o simpla cerere de anulare a serviciului respectiv.

Si aici a intervenit greseala mea: am vrut sa cer un token de autentificare pe Internet Banking. Folosesc de ceva timp sistemul vechi cu certificat instalat pe Internet Explorer. O mare mizerie de care vroiam sa scap. Am optat pentru autentificare prin SMS, ca sigur telefonul mobil il am cu mine tot timpul.

A urmat momentul de care vroiam sa va zic: semnarea unui teanc de hartii. Nu glumesc cand zic ca mi-a luat cateva minute sa semnez toate foile. Uitati mai jos partea care mi-a ramas mie:

Birocratia omoara Romania

Birocratia omoara Romania

Mda, si ce e mai rau este ca articolul nu este despre Banca Transilvania, pentru ca majoritatea instituriilor  cu care ai de-a face in Romania, fie publice, fie private, au nevoie de prezenta ta fizica la sediu pentru aproape orice. In unele tari straine totul se rezolva cu un telefon (ti se face si legatura, nu ti se indica doar alt numar la care sa suni).

Stiu ca s-au facut cativa pasi buni in ultimii 10-20 de ani pe tema asta, cand nu exista de exemplu Internet Banking, dar am putea sa ne grabim sa recuperam si mai tare, ca maine poimaine nu mai suntem tineri.

Si partea buna a lucrurilor…

Asteptand ieri la coada la banca m-am tot chinuit sa vad partea buna a lucrurilor si s-ar putea sa fi gasit ceva: cred ca e foarte greu sa se dea cineva drept tine si sa iti fure identitatea (cum se intampla destul de des in US si CA) cat timp tu trebuie sa fii prezent mereu la ghiseu. Asta daca hotul nu se are pe bune cu cel din spatele ghiseului, moment in care ai de alergat ca sa ti se faca dreptate (si nu e sigur ca ti se va si face).

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. e ro says:

    Cand mergi la administratia cimitirelor pentru o succesiune faci urmatoarele drumuri:1.La avocat2.La cimitir sa-ti dea o foaie3.Cu foaia de la cimitir mergi la Adm. cimitirlor4.Dupa 10 zile iti da valoarea pe mp5.Mergi la avocat si iti face succesiunea6.Mergi la cimitir si-ti da alta foaie7.Mergi cu foaia la Adm. cimitirelor si o depui 8.Duipa 30 de zile iti da actul

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *