Imprimantele 3D: cum o sa ne facem singuri produsele pe viitor

Prima data cand am auzit de imprimantele 3D, acum cativa ani, nu am putut sa nu ma gandesc la arcul lui Rambo, cel cu trei corzi, scripeti si o forma SF la vremea cand a aparut filmul. Ciudata asociere, nu? Este, pentru ca nu v-am spus contextul: cand eram mic si ma jucam cu soldatei intotdeauna incercam sa improvizez arcuri, tunuri si alte arme care sa functioneze cat mai real, pentru a da o sansa de supravietuire soldatilor inamici.

Ei bine, replica in minatura a arcului compozit al lui Rambo cred ca a fost cea mai mare realizare personala in acea perioada. M-am chinuit cateva ore sa indoi doua capace de ace de siringa, sa le unesc cu un cilindru facut dint-un pix taiat si sa tai in doua o osie de camion de jucarie pentru a folosi cele doua roti duble ca rotite pentru scripeti. Rezultatul a fost un arc care tragea destul de precis cu chibrituri lungi (aprinse sau neaprinse).

Dar devin nostalgic, asa ca sa ne intoarcem la imprimantele 3D, pe care le vad ca fiind cele ce vor propulsa curentul DIY (Do it yourself) in anii urmatori. Dupa ce Internetul ne-a invatat sa ne facem un site folosind una din miile de unelte si servicii gratuite, ne-a transformat in scriitori, fie pe blogul personal, fie facilitand distributia eBook-urilor noastre faca a mai apela la o editura, ajutandu-ne sa devenim vedete in spatiul virtual, este timpul sa dam frau liber creativitatii si in spatiul fizic in care traim si ne uitam la ecrane toata ziua.

imprimante 3d personale

Cine a citit biografia lui Steve Jobs a retinut cum acesta dorea sa tina in mana sutele de prototipuri ale unui viitor produs, pentru a decide care varianta va fi aleasa si care va fi abandonata la urmatoare iteratie. Imprimantele 3D vor permite multor oameni talentati sa isi puna in valoare talentul si nu este greu sa ne imaginam un viitor in care o gramada de firme mici vor oferi produse unice, produse la scara redusa. Probabil vom descarca schema unui produs cunoscut, o vom optimiza putin, dupa bunul plac, si vom scoate la imprimanta un produs asa cum ni-l dorim.

S-ar putea chiar sa fie mai ieftin sa printam un produs decat sa-l aducem din China. Nu vom mai cumpara piese de schimb cand ni se va rupe cine stie ce piesa de plastic de proaste calitate. O sa dispara probabil cateva industrii si meserii, dar vor aparea altele, aceasta fiind evolutia fireasca a lucrurilor.

Nu cred ca putem sa ne gandim in clipa de fata la toate implicatiile popularizarii imprimantelor 3D, dar posibilitatile sunt realmente nelimitate. Viteza de imprimare este o problema in clipa de fata, precum si materialele limitate utilizate pe post de ‘cerneala’. Va mai trebui probabil sa asteptam cativa ani pana cand imprimantele 3D vor putea printa metale, materiale textile si vopseluri, dar vom ajunge acolo, nu am niciun dubiu. Si cand se va intampla acest lucru vom asista la urmatoare revolutie industriala.

ABONEAZA-TE PENTRU A PRIMI POSTARILE DIRECT PE EMAIL
Vei fi anuntat zilnic cand public articole noi pe blog!

De asemenea, ai putea dori...

Lasa un comentariu:

Your email address will not be published. Required fields are marked *